Frem til 2024 har det ikke vært mulig å kjøpe flått-medisiner til hund og katt på apoteket uten resept. Men nå har det kommet to reseptfrie tabletter på markedet – Frontpro og AdTab. Så hva er da forskjellen på disse og de tablettene som er på resept og hvilken er best?

De ulike tablettene på markedet
I Norge har vi disse flått-tablettene tilgjengelig på apoteket:

Bravecto – hund – reseptbelagt
NexGard – hund – reseptbelagt
Credelio – hund og katt – reseptbelagt
Frontpro – hund – reseptfritt
AdTab – hund og katt – reseptfritt

Like gode
Frontpro inneholder samme virkestoff og styrke som NexGard og AdTab inneholder samme virkestoff og styrke som Credelio. Alle disse fire tablettene har like god effekt mot flått og varer i 4 uker. Bravecto varer i 12 uker. Det spiller egentlig ingen rolle hvilken av de fem nevnte tablettene du velger til hunden din. Til katt er det kun Credelio og AdTab som er godkjent.

Hvorfor er noen flått-tabletter på resept og andre ikke?
Det handler egentlig kun om regelverk som kan virke litt kronglete. NexGard og Credelio har vært på markedet lenge. Legemiddelverket anser virkestoffene i disse tablettene så trygge at det ikke er nødvendig at de er på resept. Men – NexGard og Credelio er også godkjent til bruk mot andre parasitter som f.eks hårsekkmidd. Hunder med mistanke om hårsekkmidd skal undersøkes og behandles av veterinær, så derfor er det ikke lov å selge NexGard eller Credelio uten resept. Frontpro og AdTab er kun godkjent mot flått og lopper og kan derfor selges uten resept på apoteket.

Hva er forskjellen på flått-tabletter med og uten resept?
Den største forskjellen for eier er prisen. De reseptfrie tablettene som Frontpro og AdTab er dyrere og kommer kun i pakke med tre tabletter. NexGard og Credelio er rimeligere og finnes også i pakke med seks tabletter. Så hvis du er hos veterinæren din, lønner det seg trolig å be om en av flått-tablettene som er på resept. Hvis du ikke skal til veterinæren er det mulig at det lønner seg å kjøpe de reseptfrie alternativene fremfor å betale resepthonorar. Dersom du ønsker tabletter som varer i 12 uker i stedet for 4, er det kun Bravecto du kan bruke og denne er reseptbelagt.

Hvor får jeg kjøpt reseptfrie tabletter mot flått?
Reseptfrie tabletter mot flått får du kjøpt på apotek. Det er ikke lov å selge Frontpro og AdTab på klinikker, dyrebutikker eller andre steder fordi de klassifiseres som legemiddel og da er det kun apotekene som har lov å selge dem. Du kan også bestille tablettene på apotekets nettside.