Rennende øyne

Definisjon og årsak
Rennende øyne kalles epifora på fagspråket. Med rennende øyne menes at tårevæsken flyter over og renner ut av øynene. Denne væsken er klar. Dersom det renner gult eller grønt puss fra øynene er dette et tegn på infeksjon og trenger behandling. At tårevæsken renner over skyldes enten at hunden produserer for mye tårevæske eller at tårekanalene ikke drenerer tårevæsken som de skal.

Mulige årsaker
– Utstående øyne og stramme øyelokk. Sees hos raser som mops, chihuahua, cavalier king charles spaniel, m.fl.
– Tette tårekanaler. Kan være medfødt eller ha tettet seg
Hengende øyelokk
Feilstilte øyevipper
Sår i hornhinnen
– Fremmedlegeme i øyet
– Betennelse i slimhinnen i øyet (konjunktivitt)
– Øyelokkbetennelse (blefaritt)
– Irritasjon i nesehulen
– Tannrotabscess

Symptomer
– Renner klar væske fra et eller begge øynene
– Rødbrun misfarging av pelsen under indre øyevinkel. Synes best på lyse hunder

Diagnose
Veterinæren kan måle tåreproduksjonen ved hjelp av Schirmers test der et spesielt papir plasseres på kanten av øyelokket. Man leser av hvor mye væske som suges opp i løpet av et minutt. Fluorescin er en type farge som dryppes i øyet. Denne skal sees som selvlysende grønn ut av begge nesebor. Dersom det ikke kommer farge er tårekanalene tette. I tillegg vil veterinæren se etter sår i hornhinnen, fremmedlegemer i øyet, mm.

Behandling og prognose
Dersom hunden har sår i hornhinnen eller en betennelse må denne behandles. Rennende øyne som skyldes utstående øyne eller tette tårekanaler, er som regel bare et kosmetisk problem. Dersom tårekanalene er tette kan disse spyles opp når hunden er bedøvet. Ofte vil de tette seg igjen. En del hunder får mindre misfarging av pelsen under øynene ved å bytte til allergifôr.