Ørebetennelse er vanlig hos hund. Badeglade hunder er ekstra utsatte. Vanlige symptomer er at hunden klør i ørene, rister på hodet og gnir hodet mot bakken. Ofte kan men se at det er mye gul eller mørkebrun voks i øret, at huden her er rød. og kjenne en sur lukt. Uten behandling vil ørebetennelsen bli smertefull. Det finnes flere ting du som eier kan gjøre for å forebygge ørebetennelse.
10 tips for å forebygge ørebetennelse
1) Sjekk ørene jevnlig
Hos hunder med stående ører er dette uungåelig. Hos hunder med hengeører bør man kontrollere ørene hver uke. Se i ørene om det er mye voks, om huden er rød, om det lukter vondt eller om det virker smertefullt. Det er lurt at hunden blir vant til at du undersøker ørene. Dersom den en gang skulle få ørebetennelse vil det være lettere å behandle dersom hunden er vant til å bli stelt i ørene.
2) Rens ørene
Dersom hunden har mye voks i ørene bør man rense dem med voksoppløsende ørerens. Litt lys brun voks i ørene er normalt. Ørerens fås kjøpt i dyrebutikk eller hos veterinær, ikke bruk vann. Det er også lurt å bruke en slik rens dersom det er grunn til å tro at hunden har fått vann ned i øregangen. Les mer om hvordan rense ører.
3) Tørk ørene Etter at hunden har badet eller vært ute i regnet bør man tørke den i ørene. Bomullspads egner seg godt. Med en bomullspad kan man tørke så langt ned i øregangen man får til med fingeren uten å skade trommehinnen. Q-tips skal man være forsiktig med.
4) Napp ut hår som sitter inne i øret
Mye hår i øret skaper et varmt og fuktig miljø der sopp og bakterier trives godt. For å nappe ut hår i øret kan man ta på en vanlig engangshanske for å få bedre grep. Pelsen som vokser inne i øret løsner som regel ganske lett.
5) Putt bomull i ørene
Dersom du skal dusje eller bade hunden kan du putte bomull i ørene for å unngå at det kommer vann ned i ørekanalen.
6) Gi hunden tilskudd av omega 3 og 6
Fettsyrene omega 3 og 6 bidrar til å gjøre huden sunnere og sterkere og dermed mer motstandsdyktig mot infeksjoner. Hundefôr med fokus på hud er gjerne tilsatt ekstra omega 3 og 6. Det går også an å bruke kosttilskudd i forma av fiskeolje eller kapsler. Vær forsiktig med vanlig tran. Det inneholder i tillegg vitamin A og D som hunden ikke skal ha for mye av. Kosttilskudd for hund fås kjøpt i dyrebutikk og hos veterinær.
7) Fjern rusk i pelsen rundt ørene
Pinner, strå, frø og liknende kan lett feste seg i pelsen på langhårede hunder. Dersom hunden har mye rusk i pelsen rundt ørene kan noe komme ned i ørekanalen og skape irritasjon. Dette kan være starten på en ørebetennelse.
8) Se etter flått i øret Flåtten fester seg ofte der det er tynn hud, som på innsiden av øreflippen og i det ytre øret. Flåtten vil gjøre at hunden klør seg og kan videre utvikle seg til ørebetennelse.
9) Klipp klørne
Dersom hunden har veldig lange klør på bakbena kan den lett skrape seg opp dersom den klør seg. I tillegg fester skitt og bakterier seg lettere under lange klør. Dersom hunden får sår i huden rundt øret vil det gjøre at den klør enda mer og kan til slutt utvikle seg til en ørebetennelse.
10) Ikke bruke medisiner uten å snakke med veterinær
Dersom hunden har vondt, klør mye i øret og/eller er rød i øret bør du kontakte veterinær. Har hunden fått ørebetennelse går det ikke over av seg selv. Ikke bruk øredråper du har fått tidligere eller øredråper som er til mennesker uten å ha vært hos veterinær.
Det finnes mange ulike øredråper som virker på ulike typer sopp og bakterier. For å vite hvilke øredråper hunden skal ha må man ta ut en prøve som undersøkes i mikroskop og eventuelt sendes til dyrkning på laboratoriet. Dersom man bruker øredråper med antibiotika feil, kan det resultere i at bakteriene i øret blir resistente og vanskelige å bli kvitt. Flere av de vanlig brukte øredråpene kan dessuten være skadelige dersom trommehinnen er ødelagt.
Gjentakende ørebetennelse – kan det være en årsak?
Det finnes mange underliggende problemer som gjør at hunden lettere får ørebetennelse. Legg merke til om det er noen sammenheng når hunden får ørebetennelse. Er det på samme tid hvert år? Har du byttet fôr? Er det samme øre hver gang? Har hunden andre hudproblemer? Dersom hunden får ørebetennelse ofte bør den utredes hos veterinær. Kanskje hunden din trenger