5 tips for å unngå solbrenthet hos hund

Sommervarmen har endelig kommet og mange nyter finværet ute i naturen med sin firbente venn. På samme måte som oss mennesker kan også hunder bli solbrente. Mange eier er ikke klar over dette og kan få seg en overraskelse etter en dag i solen. Typiske steder hunder blir solbrente er på neseryggen, ørene, øyelokkene, rundt munnen, på magen og mellom lårene.

Symptomer på solbrenthet
- Rød og varm hud
- Flass
- Øm
- Håravfall
- Kløe

Disse hundene blir lettest solbrente
- Hunder med kort pels
- Hunder med tynn eller lite pels
- Nybarberte hunder
- Hunder med lys pels
- Hunder med lys rosa) hud
- Hunder som har sensitiv hud eller hudproblemer (allergi, atopi)
- Raser som kan nevnes som utsatte er engelsk og fransk bulldog, staffordshire bull terrier, bull terrier, boxer, dalmatiner, chineese crested, weimeraner, greyhound, whippet, beagle

 

5 tips for å unngå solbrenthet hos hund

1. Bruk solkrem
Smør hunden med solkrem på områder som eksponeres mye for sol og og/eller har tynn pels. Bruk en nøytral solkrem uten parfyme med høy faktor (helst 30 eller mer). Unngå kremer som inneholder sink (Zn), sinkoksid (ZnO) eller PABA. Dette er stoffer hunden ikke bør slikke i seg. Stoffene benzophenone-3, triethanolamine, methyl parabene, DMDM hydantoin og imidurea kan også finnes i noen solkremer og skal ikke brukes til hund. Kremer beregnet for babyer eller sensitiv hud er ofte frie for disse stoffene. Spør på apoteket hvis du er i tvil.

2. Sørg for at hunden har tilgang til skygge
Unngå å ta med hunden på lange turer når solen tar som mest. På denne tiden av dagen bør hunden ha tilgang til skygge. Det er også lurt å ta det med ro når det er aller varmest for å unngå heteslag. Pass på at hunden har friskt vann tilgjengelig

3. Ikke klipp pelsen for kort
Hunder som nettopp har blitt barbert eller klippet blir lettere solbrente. Huden til disse hundene har vært skjermet for solen av lang pels og blir derfor lettere brent.

4. Kle på hunden
Det finnes mange ulike dekken og klær til hunder som også beskytter mot solen. Pass på å velge noe i et tynt stoff som puster godt så hunden ikke blir for varm. Er du på en øde øy kan en gammel t-skjorte eller baby-body i bomull fungere godt.

5. Solbriller
Det finnes solbriller til hund som beskytter øynene mot UV-stråler. Solbriller anbefales særlig til hunder som oppholder seg mye ved sjøen eller snø der solen reflekteres. Hunder kan bli snøblinde som oss. I tillegg øker mye UV-stråling risikoen for kreft i øynene.

 

Behandling av solbrenthet

Skygge
Hunder som har blitt solbrente må holdes inne eller i skyggen.

Aloe Vera
Smør med ren aloe vera gelé eller krem 3 ganger daglig til huden ser normal ut og hunden ikke har smerter.

Vitamin E
Olje med høyt innhold av vitamin E bidrar til raskere heling. Bruk f.eks. koksolje eller jojobaolje. Smør 3 ganger daglig.

Veterinær
Hunder som har blitt alvorlig solbrente kan trenge behandling hos veterinær for å unngå betennelse i huden.