9 ting vi spiser til jul som kan skade hunden

Mange av de vanlige matvarene vi koser oss med i julen kan være skadelige og i verste fall dødelige for hunden din. 

1. Ribbe
Ribbe i seg selv er ikke farlig for hunden, men dersom hunder får i seg store mengder fett, kan de få betennelse i bukspyttkjertelen. Symptomer er oppkast, buksmerter, nedsatt allmenntilstand og matlyst. Ribbe har dessuten mye ben man må passe på at hunden ikke svelger. Ben kan sette seg fast eller lage skader i fordøyelseskanalen og bli kritisk.

2. Pinnekjøtt
Pinnekjøtt er heller ikke farlig, men inntak av for mye salt kan gi forgiftning. Pass særlig på at hunden ikke får tak i pinnekjøtt som ikke er utvannet. De første symptomene kommer som regel innen tre timer. Hunden får oppkast, diaré og magesmerter. Saltforgiftning kan føre til skader på nerver og blodkar. Symptomer som uro, skjelvninger, ustøhet, mm. kan opptre. Pinnekjøtt er samme del av sauen som ribbe fra gris og har derfor også mye ben.

3. Kalkun
Knoklene hos fugl er svært skarpe og huder skal derfor aldri få tilgang til benrester fra fugl. Rent, ukrydret kalkunkjøtt kan hunden trygt spise.

4. Torsk
Fisk har svært tynne og skarpe ben som lett kan lage skader i spiserøret, magesekken og tarmene. Hunder skal aldri få ben med fisk. Nøye renset fiskekjøtt fra torsk kan de få.

5. Gjær og gjærdeig
Gjær frigjør alkohol og gass i magesekken slik at hunden kan få alkoholforgiftning. Gassen øker også risikoen for utvidelse av magesekken, magedreining og tarmslyng.

6. Rosiner og druer
Druer og rosiner kan gi nyresvikt hos hund. En liten eske med Sun Maid rosiner er potensielt dødelig for hunder opptil minst 15 kg. Første symptom på forgiftning er oppkast. Uten behandling vil hunden bli raskt dårligere med diaré, nedsatt matlyst, magesmerter og bevisstløshet.
Les mer om druer og rosiner

7. Nøtter
Ikke gi nøtter til hunden din. Selv om nøtter sjelden gir alvorlig forgiftning, kan det føre til at hunden blir kvalm og utilpass. Macadamianøtter er verst, men også andre nøtter som f.eks. mandler kan gi reaksjoner hos hund. Lett forgitning forventes hos hunder som har spist minst én macadamianøtt per kilo kroppsvekt. I tillegg finnes det flere eksempler på hunder som har svelget nøtter hele med skall som har blitt sittende fast i fordøyelseskanalen. Kroppen greier ikke å bryte ned det harde nøtteskallet og i noen tilfeller må man operere ut nøtten.

8. Sjokolade
Sjokolade inneholder stoffet teobromin som er giftig for hunder. Jo høyere innhold av kakao jo mer teobromin inneholder sjokoladen. Mørk sjokolade er derfor farligere enn melkesjokolade. De første tegnene på forgiftning er oppkast, uro, skjelvninger og rask pust. Senere kan hunden få diaré, drikke unormalt mye, skjelve og få høy hjertefrekvens. Ved alvorlig forgiftning kan hunden få feber, unormal hjertefrekvens, høyt blodtrykk og kramper.
Sjekk i tabellen når veterinær bør kontaktes’

9. Løk og hvitløk
Løk og hvitløk spiser vi hele året, men må likevel med på listen siden disse kan gi svært alvorlig forgiftning hos hund. Stoffet skader de røde blodcellene slik at hunden får blodmangel. Japanske hunderaser som akita og shiba er mer sensitive. Symptomer sees 12 timer til 5 dager etter inntak. Hunden får nedsatt allmenntilstand, kan få oppkast, diaré, magesmerter, sikle, virke sløv, mm.
Les mer om løk og hvitløk’

Juleblomster
Flere av plantene og blomstene vi pynter til jul med er giftige for hunder. Eksempler er kristtorn, svibel, julerose, amaryllis, azalea, og saint paulia.