Løpetid kan være stressende for både hund og eier. Det hjelper å være godt forberedt og vite hva du bør tenke ekstra på i disse tre ukene. 

1. Hold henne i bånd
Uansett hvor lydig hunden din er bør du ha henne i bånd under løpetiden. Selv om du har kustus på din hund kan du møte på hannhunder som blir rimelig ulydige når de får ferten av løpetid.

2. Vis hensyn til hunden din
Under løpetiden er det mye hormoner i sving. Noen tisper blir slappere enn vanlig. Ikke tving henne til å være med på hard fysisk aktivitet som løpeturer, sykkelturer, o.l. hvis hun ikke virker i form.

3. Truse
Det finnes egne truser for tisper med løpetid. Dette hindrer hunden fra å blø på tepper, møbler og annet inventar. Hvis hunden din ikke er blant de aller største rasene, går det også an å bruke en vanlig bleie og klippe hull til halen.

4. Unngå unødvendig kontakt med andre hunder
Du må selvfølgelig gå tur med henne, men prøv å ta hensyn til andre. Tisper med løpetid kan lage mye frustrasjon og dårlig konsentrasjon hos hannhunder. Unngå hvis mulig utstillinger, jaktprøver, kenneler, o.l.

Les også: løpetid hos hund

5. Hold øye med henne
Vær forsiktig med å la hunden være alene i hagen som hun pleier. Tisper som vanligvis er svært hjemmekjøre kan plutselig stikke av når de har løpetid. I tillegg kan hun tiltrekke seg ivrige friere som rømmer hjemmefra og gjør alt de kan for å komme over, under eller gjennom gjerdet.

6. Luktfjerner
Det finnes flere produkter som er beregnet for å gjøre løpetidlukten vanskeligere å kjenne for hannhundene. Blant annet kan man bruke litt olje med lukt av mentol, peppermynte eller eukalyptus på halen.

7. Gul sløyfe
Du kan binde en gul sløyfe på halsbåndet eller båndet til hunden. Dette forteller andre hundeeiere at du ønsker at de skal holde avstand.

8. Slutt på blod betyr ikke at faren er over
Husk at hos de fleste tisper er det etter de slutter å blø de faktisk er fruktbare. Som regel er tispen mest fruktbar dag 11 – 15 etter dagen hun begynte å blø. Hos de fleste tisper har blødningen på dette tidspunktet avtatt betraktelig eller stoppet helt.

9. Masse kjærlighet
En tispe med løpetid trenger ekstra kjærlighet. Gi henne gjerne ekstra oppmerksomhet i form av kos, lydighetstrening, søk, lek, pelsstell og annet du vet hun liker.