Er det bra å gi grønnsaker til hunden?

Spørsmål:
Er det sunt for en hund med grønnsaker og vegetabilske stoffer? Vanlig hundefor (dagligvare eller kjøpt fra dyrebutikker, veterinærer etc.) inneholder sjelden mer enn 80-90% k,jøtt, resterende 10-20% er ymse. Har hatt hund hele livet og har mange ganger gitt hunden eks. gulrøtter. Det som skjer er jo at denne kommer like hel ut igjen, noe som tilsier at tarmen ikke er kapabel til å utvinne noe som helst næring, så vidt meg bekjent. Personlig er jeg meget stor tilhenger av denne type fór http://www.norwegian-polar.no/ men som sagt, jeg har ikke funnet forskning, eller troverdig kilder som tilsier det ene eller det andre. Jeg vet jo at vi mennesker har endret mye på hundens vaner osv gjennom utallige generasjoner, men kan du gi meg et konkret svar på om hunden, som kjøtteter faktisk kan leve på grønnsaker og vegetabilske stoffer?

Svar:
Mange tror hunden er en ren kjøtteter siden den stammer fra ulven. Dette stemmer ikke. Hunden har tilpasset seg menneskets kosthold og er en alteter. Det ble nylig publisert en studie i fra Lantbruksuniversitetet i Upsala som viser at hunden har mange flere gener til å håndtere stivelse enn det ulven har. Hunden er en alteter og utnytter stivelse veldig bra som energikilde. Den naturlige dietten til hunden består av proteiner, fett, karbohydrater, fiber, samt mineraler og vitaminer. Hunden får i seg disse næringsstoffene fra både kjøtt og fisk og plantevekster i form av grønnsaker, frukt, bær og korn.

Svært aktive hunder som f.eks. jakt- eller trekkhunder trenger mer proteiner og har god nytte av fôr som f.eks. Norwegian Polar. Hos selskapshunder og valper som spiser svært proteinrikt fôr har jeg flere ganger sett at dette gir krystaller i urinen eller fordøyelsesproblemer som diaré. En av grunnene til at gulrot ofte kommer ut igjen er at hunden ikke tygger den godt nok før den svelger.