[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Har en Lhasa Apso gutt på snart to år som er aggressiv i møte med andre hannhunder. Han bruker ikke å reagere på tisper eller kastrerte hannhunder. Når vi treffer en annen hannhund bruker han å begynne å trekke i båndet, og bjeffe mot den andre hunden, som om han skal «ta» den. Dette begynte når han ble kjønnsmoden, før dette var det ingen problem å møte andre hannhunder. Kunne kastrasjon vært en mulighet i dette tilfellet?
Vil legge til at trening og sosialisering med andre hannhunder ikke har hjulpet.

Svar:
Problemstillingen du beskriver er noe jeg får spørsmål om svært ofte. Historien med at problemet starter etter kjønnsmodning er veldig typisk og ofte er det hannhunder av de små rasene som har en slik atferdsutvikling.

Kastrering kan hjelpe dersom atferden til hunden din skyldes dominans. Derimot kan kastrering forverre situasjonen om atferden skyldes usikkerhet eller frykt. En del hunder bruker angrep er beste forsvar-taktikken fordi de egentlig er usikre. Det er derfor viktig å avgjøre hva som trigger denne reaksjonen før man evt. kastrerer. Kjemisk kastrering med implantat (Suprelorin) kan være et alternativ for å se hvilken effekt det har på oppførselen hans før man evt. opererer.

Det er også viktig å være klar over at kastrering ikke nødvendigvis løser problemet selv om atferden til hunden din skyldes dominans. Sosial trening er bra, men det er vel så viktig at du trener på at hunden ser på deg som leder. F.eks. bør du trene på å gå pent i bånd forbi andre hunder uten å hilse (uavhengig av kjønn). Ta gjerne hunden din med på et hundekurs eller til en atferdsspesialist for rådgivning. En flink hundetrener ser raskt om hunden din er dominant eller usikker. Hvis det viser seg at hunden er dominant får man best effekt av kastrering mens han ennå er ung og ikke uvanene er for etablerte. Min erfaring er også at det er ganske lett for oss veterinærer å avgjøre om hunden har fordel av å kastreres eller ikke ved å observere hunden på et besøk på klinikken.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]