[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Opplevde i sommar å mista hunden vår pga magedreining. Me kom raskt til veterinær, men måtte venta ute 30 min, fordi vakthavande veterinær ikkje hadde med seg nøkkel til klinikken. Hunden vår gjekk ut av bilen med litt hjelp, men etter ca 15 min la hann seg ned, gjekk i sjokk og kollapsa. Vidare gjekk det ca. 15 min før nøkkel var på plass og me kom inn. Symptoma på magedreining var klassiske. Hunden vart operert men døydde dessverre dagen etter. Me syns jo dette var ein traumatisk opplevelse, men veterinæren seier at denne ventinga ikkje har noko å sei for utfallet. Er enno frustrert over hendelsen. Også frustrert over at det i journalen står magedreining, i ettertid seier veterinæren eg har kontakt med på klinikken der at magesekken ikkje var dreid, men utspilt. Milten var forstørra og måtte fjernast. Magesekken vart festa til bukvegg for å unngå ny dreining vart det sagt etter operasjonen. Kor mykje kan denne ventinga ha betydd for hunden, almentilstanden vart jo sterkt forringa, ein har jo lært at kvart minutt er viktig ved magedreining og me fekk beskjed, då me ringte, om å komma så raskt som mogleg. Det var lange 30 minutter å venta ute.

Svar:
Huff, for en trist historie. Forstår at dere opplevde dette som traumatisk.

Om hunden hadde overlevd dersom dere hadde kommet inn med en gang er umulig å vite, men det er ikke tvil om at en halvtime til eller fra absolutt kan være avgjørende når det er snakk om tilstander som kan gi sirkulasjonssikt/sjokk. Ved magedreining kan hunden dø av sirkulasjonssvikt i løpet av noen timer uten behandling.

Når magesekken utvider seg presser den på andre strukturer i bukhulen som igjen kan:
– Hindre blodstrømmen tilbake til hjertet
– Hindre blodtilførselen til magesekken
– Føre til at magesekken sprekker
– Presse på mellomgulvet slik at det blir vanskelig for hunden å puste normalt

Når blodet ikke strømmer som normalt tilbake til hjertet vil dette føre til sirkulasjonssvikt, også kalt sjokk. Det viktigste er å raskt få gitt hunden væske intravenøst og få tømt magesekken for gass for å unngå at hunden går i sjokk. Dette gjelder uansett om det er snakk om magedreining eller kun en svært dilatert (utvidet) magesekk. Gassen tømmes helst ved å føre en sonde ned gjennom spiserøret. Hvis magesekken er så dreid at det ikke går kan man stikke hull i magesekken.

Ved magedreining kan milten forstørres pga. presset fra den store magesekken. I noen tilfeller kan også milten bli dratt med og dreid når magesekken dreies. Dette fører til at blodkarene (venene) som fører blodet ut av milten blir sperret av. Blodkarene som fører blod inn i milten (arteriene) har høyere trykk. Dette fører til at blod pumpes inn i milten, men ikke kommer ut. Resultatet er en stor, blodfylt milt og store buksmerter. Dersom dette har skjedd er det vanlig at milten må fjernes når hunden er stabilisert.

Magedreining er som sagt en svært akutt tilstand. Likevel er prognosen ganske god dersom hundens allmenntilstand er ok når den kommer til klinikken. Overlevelsesraten er da 70 – 80 %. Dersom hunden har gått i sjokk før behandling igangsettes er prognosen betydelig dårligere. Det er absolutt ikke sikkert hunden deres hadde klart seg om behandlingen ble satt i gang 30 min før, men dette hadde bedret sjansene hans.

Les mer om magedreining

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]