Alopecia x
Definisjon og årsak
Alopecia x er en arvelig sykdom som gjør at hunden mister pels og får hårløse områder i huden. Man vet at alopecia x er arvelig og skyldes at hårsekkene blir værende i hvilefase, men det er fortsatt uklart hvorfor dette skjer, derav navnet alpoecia x. En teori er at det skyldes forstyrrelser i hypofysen i hjernen eller cushing som ikke slår tydelig ut på blodprøve.
Raser som rammes
Alopecia x sees hos raser som pomeranian, toypuddel, dvergpuddel, sibirsk husky, alaskan malamute, elghund, chow chow, og keeshond. Sykdommen sees like hyppig hos tisper og hannhunder.
Slik oppstår hårløshet
Alopesi betyr hårløshet og kan skyldes mange ulike årsaker. Uansett årsak til alopesien vil større eller mindre områder av huden gradvis blir helt hårløse. Dersom det vokser pels, men den er tynnere enn normalt, snakker man om hypotrikose som betyr håravfall/tynn pels.
Hvert hårstrå av pelsen vokser opp fra en hårsekk i huden. Hårsekken har en vekstfase (anagen fase), en overgangsfase (katagen fase) og en hvilefase (telogen fase). I vekstfasen vokser hårstrået. I overgangsfasen vil ikke hårstrået vokse mer, men fortsatt være festet til hårsekken. I løpet av hvilefasen faller hårstrået ut. Etter hvilefasen starter en ny vekstfase og et nytt hårstrå vokser ut. Hos hunder med alpoecia x vil ikke hårsekken gå inn i en ny vekstfase, men bli værende i hvilefasen. Dette omtales ofte som telogen arrest. Resultatet er at det ikke vokser ut noe nytt hårstrå når det gamle faller ut og pelsen blir tynnere og tynnere.
Andre navn på alopecia x Sykdommen har mange andre navn som black skin disease, coat funk, adrenal hyperplasia-like syndrome, adult onset growth hormone deficiency, growth hormone-responsive alopecia, castration-responsive alopecia, m.fl.
Andre mulige årsaker til at hunden mister pels – Rasebetinget: det finnes flere raser som naturlig har lite eller ingen pels. Mest kjent er chinese crested. Disse hundene er født slik og hårløsheten er ikke relatert til sykdom – Lavt stoffskifte – Cushing – Overproduksjon av østrogen – Skabb – Hårsekkmidd – Ringorm – Bakterielle infeksjoner i huden
Symptomer
Symptomene kan komme når som helst når hunden er mellom 1 og 10 år gammel.
– Mister pels gradvis
– Starter som regel på brystet og lårene
– De pelsløse områdene er symmetriske, dvs. hunden ser lik ut på begge sider
– Beholder som regel pelsen på hodet
– Klør som regel ikke
– Mørkfarging av huden
– Hunden er upåvirket av hårtapet. God allmenntilstand, spiser og drikker normalt
Diagnose
Ved å undersøke flere hårstrå og hårsekk i mikroskopet kan veterinæren få en mistanke om at unormalt mange hårsekker er i hvilefase. For diagnose må man ta biopsi av huden. Hunden må da bedøves eller legges i narkose. Før man tar biopsi er det viktig å utelukke andre årsaker til at hunden mister pels.
En blodprøve kan avsløre om hunden har lavt stoffskifte, cushing eller overproduksjon av hormonet østrogen. Ved å undersøke flass og hårsekker i mikroskopet kan man oppdage parasitter som hårsekkmidd og pelsmidd. Skabb er en annen type midd som også kan gjøre Man kan ta svaberprøve fra huden for å se etter infeksjon med bakterier eller ulike typer sopp som malassezia eller ringorm.
Behandling og prognose
Alopecia x er ikke farlig, men har kosmetisk betydning, særlig for eier. Hunden blir seende pjusk og ustelt ut og mange eiere synes det er ubehagelig. Siden alopecia x er arvelig skal hunden ikke benyttes i avl. I tillegg egner hunden seg dårlig til utstilling og andre show som er viktig for en del eiere. Det er som nevnt svært viktig å utelukke andre årsaker til hårløshet.
Det finnes ingen kur for alopecia x, men ulike former for behandling kan ha en positiv effekt for en del hunder. For å få pelsen til å gro må man få hårsekkene fra hvilefasen til en ny vekstfase.
Kastrering
Noen hunder får tilbake pelsen dersom testikler eller eggstokker fjernes. Det tar da noen måneder etter operasjonen før pelsen vokser ut.
Melatonin
Dette er et naturlig hormon som blant annet påvirker hårveksten. Erfaring viser at ved å gi tilskudd av melatonin kan 30 – 50 % av hunden med alopecia x få tilbake pelsen. Man ser som regel bedring i løpet av 6 – 8 uker. Melatonin skal ikke brukes til hunder med diabetes, men regnes ellers som en ufarlig behandling.
Annen behandling som er prøvd mot alopecia x er trilostan (Vetoryl), mitotane (Lysodren) g kortison.
Hos hunder som får tilbake pelsen etter behandling, vil behandlingen som regel kun hjelpe hårsekkene over i ny vekstfase én gang. Det innebærer at neste gang hårsekkene kommer over i hvilefasen vil pelsen falle av igjen. Hvor lang tid det tar før pelsen faller av varierer fra 1 måned til 5 år avhengig av hvor lenge hårsekken er i vekstfasen.