Amputere benet på hund med kreft?

Spørsmål:
Vi har et vanskelig dilemma. Vi har en hund som har fått påvist beinkreft etter at vi oppdaget en kul på nedre del av forlabben. Det er ikke oppdaget spredning til lunger, men veterinæren sier at det høyst sannsynlig er der også. Hunden er en Doberman tispe på 7 år. Hun har leishmania og har hatt det siden hun var ca 1 år. Leishmaniaen har vært veldig aggressiv og problematisk og vi har vært nær å miste henne ved et par anledninger. Hun har blitt blind på det ene øyet og hatt masse behandlinger med glukantime osv. Det siste året har leishmaniaen blitt bedre og plagene færre, men så kommer dette. Veterinæren sier at amputering er eneste behandling, og at hunden sannsynligvis vil tilpasse seg tilværelsen med tre bein og at hun kan leve godt kanskje opp i mot et år eller mer. Hun sier også at da vil hunden nok dø av lungekreft og at dette ikke er forbundet med noe smerter for hunden. Om beinet ikke blir fjernet så har hun kun kort til å leve til smertene vil inntreffe at foten sannsynligvis knekker og hunden må avlives før dette. Vi er helt i villrede og trenger tips og råd. Noen sier at hunden vi ha masse problemer og smerter etter en amputasjon. Andre sier at det ikke fører med seg problemer og smerter. Hun har vært igjennom mye men er en fantastisk hund. Hva vil du anbefale? Hva er for og i mot?

Svar:
Først og fremst en trist historie, men hunden deres har vært heldig som har fått behandling og kunnet leve så lenge med leishmania. Jeg er enig med veterinæren at det eneste man kan gjøre er å amputere benet. Hun vil nok kunne tilpasse seg å leve på tre ben, selv om det er vanskeligere for hunder å miste et forben enn bakben. Amputasjon av et helt ben er en stor operasjon og hunden kan ha smerter i ettertid og det kan ta tid før hun kommer seg. Jeg synes ikke dere bør operere uten å være sikker på at det ikke er spredning til lungene først. Som regel kan man avsløre spredning vha. røntgenbilder, noen ganger er MR nødvendig. Er det spredning ville jeg personlig valgt å ikke operere, men la hunden leve så lenge hun har det fint og ikke smerter i benet, deretter la henne slippe. Dersom det ikke er spredning, er saken en litt annen.

Personlig mener jeg man bør skille på dyr og mennesker og ikke holde dyr i live for vår skyld. Hadde hun kun hatt benkreft uten spredning ville jeg anbefalt amputasjon. Siden hun i tillegg sliter med leishmania blir det vanskeligere å vurdere. Det blir nesten opp til dere som ser henne i det daglige. Prøv å spørre dere selv om dere ville byttet liv med hunden? Min erfaring som veterinær er at det er flere eiere som i ettertid angrer på at de lot hunden gjennomgå for mye enn motsatt. Hunder med tre ben kan ha et fint liv, det er leishmaniosen og evt spredning av kreft jeg er skeptisk til. Start i hvert fall med å konstatere om det er spredning eller ikke.