[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en nydelig tispe på 4 år som er en mix av staffordshire bull terrier og rottweiler. Moren var samme blanding, mens faren var renraset staff. Alle valpene både ser ut som staffen og oppfører seg som staffen, men er litt større (20-25kg) . Iløpet av de første 4 årene har jeg ikke opplevd helseproblemer, og har kun vært hos veterinær for årlige kontroller.

Jeg lurer på om det vil være forsvarlig å parre henne med en staff? Jeg har ingen intensjon om å lure kjøpere til å tro at det er renraset staffer, gjør dette da jeg selv ønsker en valp fra hennes kull. Denne typen hund er ekstremt populær, så jeg antar at det ikke blir et problem å selge resterende valper til en ok pris.

Lurer også på hvilke tester jeg bør utføre på tispa før evt parring, hvilke kontroller som må utføres hos vet under drektighet, og hvilke kontroller valpene må ha ila de første 8 ukene.

Svar:
Før en eventuell parring bør begge hundene få en helseattest fra veterinær. En klinisk undersøkelse kan avsløre arvelige defekter som tannmangel, navlebrokk, haleknekk, kryptokisme, entropion/ektropion, mm. Det er også lurt å teste for sykdommer som er kjent hos staff og rottweiler.

Hos staffen er det anbefalt å sjekke for øyesykdommene PHTVL/PHPV og grå stær (katarakt), stoffskiftesykdommen L-2 HGA, AD og HD, løse kneskåler og kontrollere bittet. Noen hunder har for smal underkjeve slik at hjørnetennene blir feilstilte og vokser opp i gommen. Et av de vanligste helseproblemene hos staffen er allergi og hudproblemer. Hvis noen av foreldrene har hatt hudproblemer, kløe eller hårsekkmidd (demodikose) bør de ikke brukes i avl.

Hos rottweiler er det anbefalt at hunden har tatt AD- og HD-røntgen, samt testet for øyesykdommene irishypoplasi/iriscolobom, grå stær og retinal dysplasi.

PHTVL
Persisterende hyperplastisk tunica vasculosa lentis. Sykdommen innebærer at et blodkar som forsyner linsen med næring under fosterlivet ikke tilbakedannes slik det skal.

PHPV
Persisterende hyperplastisk primær vitrerus. Primær vitrerus er i fosterlivet forgjengeren til det som senere blir øyets glasslegeme.

Dersom det blir igjen rester av linsens nettverk eller primær vitrerus kan det føre til synsproblemer og utvikling av grå stær.

Irishypoplasi
Musklene som regulerer størrelsen på pupillen er underutviklet. Dette gjør at øyet ikke regulerer mengden lys som slippes inn riktig og kan påvirke synet.

Iriscolobom
En medfødt kløft i iris gjør at pupillen får form som en mandel eller et nøkkelhull. Kan gjøre at hunden blir sesitiv for skarpt lys.

Retinal dysplasi
Feilutvikling av netthinnen. Kan føre til blindhet.

Som en oppsummering bør du få gjort en klinisk undersøkelse, øyelysning, samt AD- og HD-røntgen av begge hundene før parring. Husk også at hunder med hudproblemer/allergi/atopi ikke skal brukes i avl.

Hvis begge hundene går igjennom sjekken er det ikke noe helsemessig som tilsier at du ikke bør parre dem. Du må likevel være forberedt på at oppdrettere av staff vil kunne være negative til blandingshunder og det derfor kan være vanskelig å finne en fin hannhund.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]