[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Aylar Lie har alltid vært glad i dyr, men hadde ikke noe dypere forhold til dem før hun fikk sin første hund for 14 år siden. Det var først da hun virkelig forstod hvilket bånd som kan skapes mellom dyr og mennesker. Interessen for dyr og dyrevelferd økte og Aylar har over flere år engasjert seg i dyrevern både nasjonalt og internasjonalt.Engasjert i dyrevern
Størst engasjement har hun hatt for pelsdyrnæringen og hundekjøtthandelen i Kina. På den årlige festivalen i byen Yulin i Kina slaktes over 10 000 hunder på grotesk måte. Totalt må mellom 10 og 20 millioner hunder bøte med livet hvert år i Kina som følge av hundekjøtthandelen. Aylar har jobbet hardt for å spre kunnskap om den forferdelige skjebnen til disse hundene. Det er ikke det faktum at hundene brukes som menneskemat som provoserer, men den grusomme og respektløse måten de behandles på. Hunden blir stuet sammen i små bur uten mat og vann, fraktet lange avstander for så å bli torturert. Noen blir slått og flådd eller kokt levende, andre får elektrosjokk. Aylar synes det er uakseptabelt å la Kina kamuflere denne torturen bak gamle tradisjoner. Hvis ikke Kina selv ordner opp, må resten av verden gripe inn.

Aylar, Amada og Siba deltar i fakkeltog mot pels. Foto: privat.


Chihuahua som gjelder
På hjemmebane er det de to chihuahua-jentene Amada og Siba som får nyte godt av dyregalskapen. Det skorter ikke på oppmerksomhet, kjærlighet, god mat og komfort. Til gjengjeld har Amada vært Aylars trofaste følgesvenn i tykt og tynt gjennom 14 år, og er fremdeles godt gående. Siba flyttet inn hos Aylar for ca. 5 år siden. Hun er en omplasseringshund og kommer fra et hjem som ikke tok spesielt godt vare på henne.

“ Jeg oppfordrer alle som har planer om å skaffe seg hund til å vurdere en omplasseringshund. Det finnes så mange fine hunder som trenger og fortjener et nytt hjem”

Tilsynelatende står chihuahua høyt på listen over favorittraser. Er det noen andre hunderaser du kunne tenkt deg?
Jeg er glad i alle dyr og alle hunderaser, men de minste rasene passer livsstilen min best. Dersom jeg skulle hatt en stor hund tror jeg valget hadde falt på en Labrador eller Golden retriever.

Hva kunne du om hunder da du fikk Amada?
Jeg leste meg opp en del i forkant før jeg anskaffet meg hund, men ansvaret var langt større enn jeg forespeilet meg.

Hva slags hunderase hadde du selv vært?

«Jeg tror jeg definitivt hadde vært en chihuahua. Jeg lager mye bråk til tider for å være så liten selv og tror jeg er mye større enn jeg egentlig er».

Vi mennesker kan lære mye av dyrene
Har rollen som hundeeier forandret deg?
Det har gjort meg til et bedre menneske. Jeg tror ikke jeg hadde vært så lidenskapelig engasjert i dyrevern dersom jeg ikke hadde noe forhold til dem. Hundene mine har lært meg mye om dyrs egenverdi og deres følelsesregister.

Er du en sånn som snakker høyt med hundene dine?
Haha, ja! Jeg snakker til dem og de forstår mer enn jeg tror til tider. Hadde de kunnet snakke tror jeg de hadde bedt meg holde kjeft og slutte være så overbeskyttende.

Hvilke egenskaper hos en hund setter du mest pris på?
Deres lojalitet og ubetingede kjærlighet.


Er hundene dine vegetarianere som deg?
Jeg ble vegetarianer selv for ett år siden, men jeg har ikke ønsket å endre matvanene til hundene mine. Amada har spist vom og kjøtt i 14 år. De får mest rent kjøtt, tørrfôr og vom.

Sprek for alderen
Har hundene dine vært syke noen gang?
Jeg oppdaget at Amada hadde en kreftsvulst i fjor, men den ble operert bort og har heldigvis ikke kommet tilbake. Nå har hun fått grå stær og er blind på det ene øyet og ser dårlig på det andre. Men hun er fremdeles veldig sprek og leken for å være så gammel.

Har du noen favorittnavn til hund?
Amada og Siba såklart!

Er det noe du kunne tenke deg å lære om hunder?
Jeg vil lære mest mulig, man blir vel aldri utlært!


[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]