Beskytt hunden din mot flått

 

Les mer om flått

Preparater mot flått på hund (alle er på resept)

 • Bayvantic
 • Bravecto
 • Canishield
 • Credelio
 • Exproline
 • Exspot
 • Frontline
 • NexGard
 • Prac-tic
 • Scalibor
 • Seresto
 • Simparica
 • Stronghold

Halsbånd
I Norge finnes det to ulike halsbånd med god effekt mot flått, Seresto og Scalibor. Disse kan kjøpes på et hvilket som helst apotek med resept fra veterinær. Virkestoffene i halsbåndene sprer seg i underhudsfettet og har såkalt repellerende effekt. Det betyr at flåtten som kommer på hunden, ikke biter, men detter av og dør. Halsbåndet skal være på hele tiden, også når hunden bader. Det skal ha hudkontakt, men man bør få et par fingre mellom båndet og halsen til hunden. Dersom hunden sjamponeres slik at fettstoffene i huden vaskes ut, vil det ta 2-7 dager før halsbåndet har full effekt igjen. Det selges også halsbånd mot flått i dyrebutikker. Disse er ofte grønne og inneholder urter og andre naturpreparater. Slike halsbånd har som regel liten eller ingen effekt.

Seresto
Inneholder virkestoffet imidakloprid. Grått gummimateriale. Når halsbåndet pakkes ut er det innsatt med et hvitt fettstoff (stearinsyre). Dette er for å gjøre halsbåndet mykt og inneholder ikke virkestoff. Stearinsyre er ikke farlig å få på fingrene. Virkning oppnås etter 2 dager og varer i 8 mnd. Dersom man ikke bruker halsbåndet så lenge, kan det puttes tilbake i metallboksen som følger med. Man kan da bruke halsbåndet den resterende tiden neste sesong. Seresto er også godkjent til katt.

Scalibor
Inneholder virkestoffet deltametrin. Hvitt gummimateriale. Virkning oppnås etter 1 uke og varer i minst 5-6 mnd. Scalibor skal ikke brukes på katt siden virkestoffet er giftig for katter.

Påflekkingsmidler
Det finnes mange ulike påflekkingsmidler som brukes mot flått. Disse kan kjøpes på et hvilket som helst apotek med resept fra veterinær. Påflekkingsmidlene kommer i pipetter som dryppes på huden i nakken og evt. ved haleroten på større hunder. Virkestoffene sprer seg i underhudsfettet og har såkalt repellerende effekt. Det betyr at flåtten som kommer på hunden, ikke biter, men detter av og dør. Dersom hunden sjamponeres slik at fettstoffene i huden vaskes ut, forsvinner effekten. Man bør vente et par dager etter sjamponering med å dryppe på nytt slik at hunden har fått tilbake fettstoffene i huden.

Bayvantic
Inneholder permetrin. Virkning oppnås etter 1 døgn og varer 1 måned. Svært giftig for katter.

Bravecto
Inneholder fluralaner (dimetylacetamid).Makseffekt oppnås etter 7 dager og varer i 12 uker.

Exproline
Inneholder fipronil. Virkning oppnås etter 1 døgn og varer 2 uker mot flått. Kan også brukes på katt.

Exspot
Inneholder permetrin. Virkning oppnås etter 1 døgn og varer i 2 – 4 uker. Svært giftig for katter.

Frontline
Inneholder fipronil. Virkning oppnås etter 1 døgn og varer 2 uker mot flått. Kan også brukes på katt.

Prac-tic
Inneholder pyriprol. Virkning varer i 4 uker. Skal ikke brukes til katt.

Tablett

Bravecto
Bravecto inneholder fluralaner som dreper flåtten. Tabletten har leversmak og gis som en godbit. Én tablett varer i 12 uker. Bravecto kom for salg i Norge våren 2014 og har så langt fått gode tilbakemeldinger. I motsetning til halsbånd og påflekkingsmidler, må flåtten bite før den dør. Imidlertid dør flåtten såpass raskt etter at den biter så man finner sjelden flått på hunden. Dersom man finner flått er de stort sett døde. Fordelen med Bravecto er at hunden kan sjamponeres uten at effekten reduseres.

Credelio
Inneholder lotilaner (isoksazolin). Effekt oppnås etter 2 timer og varer i 1 mnd.

NexGard
Inneholder afoksolaner. Varer i 1 mnd.

Simparica
Inneholder sarolaner. Varer i 1 mnd.

Spray

Centaura
Inneholder virkestoffet icardin og kan kjøpes reseptfritt. Dette er en insektsspray som holder flått, fluer, mygg og andre insekter unna. Den dreper ikke flåtten eller insektene, men kan fungere som ekstra beskyttelse i områder med mye flått. Centaura kan også brukes på mennesker og hest.