[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column order=»0″ lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″ width_lg=»1/1″ width_md=»1/1″ width_sm=»1/1″ width_xs=»1/1″][bt_bb_text]

Flått er en type midd som lever av å suge blod fra fugler, reptiler og pattedyr, inkludert, katt, hund og menneske. Flåtten i seg selv er ikke giftig, men den kan overføre sykdommer i form av virus, bakterier og encellede parasitter. Flere av de flåttbårne sykdommene kan smitte både dyr og mennesker. Ved å gi katten behandling som beskytter mot flått, vil man i tillegg til å beskytte katten, redusere risikoen for at den tar med seg flått inn som kan krabbe over og bite oss mennesker.

[/bt_bb_text][bt_bb_image lazy_load=»yes» image=»6856″ size=»full» image_height=»» shape=»square» align=»inherit» caption=»» url=»» target=»_self» hover_style=»simple» content_display=»always» content_background_color=»» content_background_opacity=»» content_align=»middle» responsive=»» publish_datetime=»» expiry_datetime=»» animation=»no_animation» el_id=»» el_class=»» el_style=»»][/bt_bb_image][bt_bb_separator top_spacing=»normal» bottom_spacing=»normal» border_style=»none» border_width=»» responsive=»» publish_datetime=»» expiry_datetime=»» animation=»no_animation» el_id=»» el_class=»» el_style=»»][/bt_bb_separator][bt_bb_text]

Katter blir sjeldent syke av flått
Katter er mindre utsatt for flåttbårne sykdommer enn det hunder er. I praksis er det uvanlig at katter blir syke etter flåttbitt, men dersom de gjør det, kan det bli svært alvorlig. De vanligste flåttbårne sykdommene hos katt i Norge er borreliose (Lyme disease) og anaplasmose. Symptomene er blant annet feber, redusert allmenntilstand, smerte, ømhet, halthet og motvilje til å bevege seg.

Katter kan også smittes av babesiose og harepest, men disse sykdommene sees svært sjeldent hos katter i Norge.

Katter får mest flått på hodet og halsen
Figuren viser hvor på katten flåtten fester seg. En av grunnene til at flåtten ofte fester seg på hodet og halsen, er at katten ikke får slikket pelsen sin her like enkelt som på resten av kroppen.

[/bt_bb_text][bt_bb_image lazy_load=»yes» image=»6857″ size=»full» image_height=»» shape=»square» align=»inherit» caption=»» url=»» target=»_self» hover_style=»simple» content_display=»always» content_background_color=»» content_background_opacity=»» content_align=»middle» responsive=»» publish_datetime=»» expiry_datetime=»» animation=»no_animation» el_id=»» el_class=»» el_style=»»][/bt_bb_image][bt_bb_separator top_spacing=»normal» bottom_spacing=»normal» border_style=»none» border_width=»» responsive=»» publish_datetime=»» expiry_datetime=»» animation=»no_animation» el_id=»» el_class=»» el_style=»»][/bt_bb_separator][bt_bb_text]

Slik beskytter du katten din mot flått
Det finnes flere ulike preparater mot flått, halsbånd, påflekkingsvæsker og tabletter. Snakk gjerne med veterinæren din om hva som passer best for din katt. Pass på å velge et flåttmiddel som er på resept, disse dreper flåtten slik at den ikke kan hoppe videre til andre dyr eller mennesker. Flåttmidler som fås kjøpt reseptfritt på nett, i dyrebutikker ol. har som regel liten eller ingen effekt. Noen inneholder til og med stoffer som kan være giftige for katter, som f.eks. hvitløk.

Tabletter
Credelio inneholder lotilaner. Tablettene har kjøttsmak og er enkel å gi til de aller fleste katter. Effekt oppnås etter 4 timer og varer i 1 måned. En av fordelene med tablett er at det ikke blir noe søl i pelsen/huden til katten. Eier med barn foretrekker ofte tablett.

Halsbånd
Seresto inneholder imidakloprid. Virkning oppnås etter 2 dager og varer i minst 8 måneder.

Påflekkingspreparater
Disse omtales ofte som flåttdråper av katteeiere. Disse preparatene kommer i små pipetter som dryppes på huden til katten mellom skulderbladene (der katten ikke får slikket seg). Virkestoffet sprer seg i huden slik at det får virkning på hele katten.

Frontline varer i ca 2 uker mot flått. Bravecto varer i 12 uker. Broadline varer i ca 3 uker, denne dreper også innvollsorm.

[/bt_bb_text][bt_bb_image lazy_load=»yes» image=»6854″ size=»full» image_height=»» shape=»square» align=»inherit» caption=»» url=»» target=»_self» hover_style=»simple» content_display=»always» content_background_color=»» content_background_opacity=»» content_align=»middle» responsive=»» publish_datetime=»» expiry_datetime=»» animation=»no_animation» el_id=»» el_class=»» el_style=»»][/bt_bb_image][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]