[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Min sønn har en 12 år gammel stor blandingstispe som siste halvår har fått en veldig stor fettkul på nedre del av labben. Kulen ble undersøkt av veterinær for en stund siden og det ble da konstatert at det var en fettkul, ikke kreft. Kulen har vokst noe siden dette og er nå på størrelse med en appelsin.
Veterinæren anbefalte å ikke operere pga. at hunden var så gammel, men som «bestemor» synes jeg det ille at hunden skal gå rundt med denne kulen, som sannsynligvis vil medføre ubehag etter hvert. Foreløpig ser hunden ikke ut til å plages nevneverdig, men av og til halter hun litt. Er det riktig at ikke noe kan gjøres?

Svar:
Godartede fettkuler (lipomer) er svært vanlig på eldre hunder. Det er også vanlig at de vokser, særlig hvis hunden legger på seg I de aller fleste tilfeller er disse helt ufarlige og heller ikke til plage for hunden. Dersom fettkulen vokser seg veldig stor eller sitter på et sted som gjør at den hemmer hundens bevegelsesmønster, er det ofte lurt å fjerne den. I sjeldne tilfeller kan også fettkuler være ondartede (liposarkomer). Når fettkulen er så stor som i dette tilfellet og sitter på hundens ben, tenker jeg også at den er plagsom for hunden og helst bør fjernes. Man kan se sår i huden på kulen som antakentligvis skyldes belastning når hun ligger. Slike sår kan føre til at hunden slikker på kulen og det blir infeksjon i huden. I noen tilfeller kan kulen sprekke og såret bli betydelig styggere. Jeg er heller ikke helt overbevist om at denne kulen er helt godartet. Selv om det her er snakk om en forholdsvis voksen hund er det ikke usannsynlig at hun kan leve 2 – 3 år til hvis hun ellers er helt frisk. Imidlertid er det flere forhold som må vurderes før man velger å operere eller ikke:

Hundens forventede levetid
Dersom man forventer at hunden kun har noen måneder igjen pga. andre helseplager ville jeg ikke operert.

Hundens helse
Allmenntilstand, hjertestatus, nyre-og leververdier. Dette er avgjørende for å vurdere risikoen ved å legge hunden i narkose.

Lokalisasjon og størrelse på kulen
Ut i fra det du skriver og bildet tenker jeg i utgangspunktet at kulen bør fjernes. Likevel må man vurdere det forventede resultatet. På benet er det ikke så mye ekstra hud, er det fysisk mulig å lukke operasjonssåret når man fjerner kulen? Sitter kulen løst i huden eller er den festet til underliggende strukturer som nerver, sener og muskulatur? Som konklusjon; om kulen sitter løst og det er nok hud til å lukke såret ville jeg fjernet en så stor kul på en ellers frisk hund.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]