[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en snart 6 år gammel Bichon Frise. Han har siden nyttårsaften for ett år siden hatt epileptiske anfall. Han blir behandlet med (max dose av) Fenemal og Kaliumbromid. Vi har også forsøkt med Pexion, uten effekt. Han har ikke effekt av behandlingen, selv om Fenemalspeil er fint innenfor referanseverdi. For tre uker siden ble han kastrert. Bare i denne perioden har han hatt 4 anfall. Hvorav det ene varte i 15-20 min. Da gikk han inn og ut av flere anfall i denne tiden. Forsøkt å gi han Stesolid rektalt, men denne kommer ut sammen med avføring under anfallet. Anfallene kommer stort sett i 05-07 om morgenen. Vi blir nå anbefalt avliving, om det ikke blir endring innen 2-3 uker.
Jeg skriver til dere i håp om at dere kan komme med forslag til tiltak som ikke har vært forsøkt. Han er en fantastisk liten fyr, og vi vil så klart beholde han lengst mulig. Men ikke på bekostning av hans velvære.

Svar:
Forstår det er en vanskelig situasjon du er i. Det virker som dere har gjort alt riktig og prøvd det aller meste. Hos hunder med så kraftige og hyppige anfall som du beskriver, må man vurdere om man skal la hunden slippe. Noen hunder responderer bedre på primodone enn Fenemal, selv om disse egentlig virker på samme måte. Eksempler på andre stoffer som forsøksvis brukes på epileptiske hunder er:
– Levetiracetam
– Zonisamid
– Gabapentin
– Felbamat
– Valproinsyre
– Klonazepam
– Karbamazepin
– Fenytoin/mefenytoin
– Topiramat

Jeg har dessverre ikke noen erfaring med disse preparatene. Ville kontaktet en nevrolog og hørt om det er verdt å prøve.

Les mer om epilepsi

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]