[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:

Jeg var hos dyrlegen i går og fikk beskjed om at hunden min vil bli henvist til ortoped for operasjon av kneet. Kneskålen var helt løs. Er litt skeptisk til om vi bør operere ham. Han er 15 mnd og ser ikke ut som han plages. Han springer og sparker i fra med bakbena. Vil dette bli verre? Blir så usikker hva som er rett.

Svar:

Løse kneskåler (patellaluksasjon) er et forholdsvis vanlig problem på de små hunderasene. Kneskålen skal ligge i et spor nederst på lårbenet. Hvis kneskålen er løs kan den forflyttes på innsiden eller utsiden av sporet. Det vanligste er at den kan forflyttes på innsiden. Når kneskålen er løs kan den ligge på innsiden/utsiden av sporet sitt hele tiden eller gli frem og tilbake. Man graderer løse kneskåler fra 0 til 4 der 0 er normale kneskåler og ved grad 4 ligger kneskålen utenfor sporet sitt hele tiden.

Hunder med løse kneskåler har som regel lite eller ingen synlige plager når de er unge. Mange eiere er ikke klar over problemet før det oppdages av veterinær. Løse kneskåler grad 3 og 4 vil føre til unormal slitasje på kneleddet. På sikt vil dette kunne gi leddbetennelse, nedslitt leddbrusk, forkalkninger, korsbåndskader, mm. Mange hunder får ikke symptomer før de er 5 – 7 år gamle. Da er ofte forandringene i kneleddet blitt så store at en operasjon ikke løser problemet.

Siden du skriver at kneskålen til hunden din er helt løs går jeg ut fra at han har grad 3 eller 4. I så fall bør du absolutt ta ham med til ortoped nå. En ortoped vil alltid vurdere hver enkelt hund om det er behov for operasjon. For hunder med grad 3 og 4 er operasjon nesten alltid det beste alternativet. Hunden bør opereres så raskt som mulig etter at den er utvokst slik at det ikke har oppstått slitasjeskader i kneleddet. Hunder er utvokste når de er 12 – 18 måneder gammel, avhengig av rase. Hvis man opererer tidlig er prognosen god.
Hunder med løse kneskåler skal ikke brukes i avl siden problemet er arvelig.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]