Hva bør man sjekke på 12-ukers kontroll av valp?

Spørsmål:
Jeg har en fransk bulldog gutt på 11 uker og vi skal straks til veterinær for ny vaksine. I den sammenhengen lurte jeg på om du har noen forslag til noen spørsmål jeg bør spørre om/få veterinæren til å se på. Er første gangen jeg har hund så vil vite mest mulig om han for at han skal ha det best mulig!

Svar:
Når veterinæren vaksinerer en valp, er det vanlig at han/hun først gjør en grundig helsesjekk. Noe av det man ser på er:
- At lymfeknuter har normal størrelse
- Slimhinner er rosa og fuktige
- Lytte på hjerte og lunger
- Kjenne at pulsen er jevn og har normal styrke

På valper sjekker man gjerne også:
- At begge testikler er i pungen
- Om valpen har navlebrokk
- Haleknekk
- At bittet er korrekt
- Andre medfødte defekter

Noen anbefalinger til hund kan variere avhengig av hvor du bor, livsstil, hvilken hunderase du har og din hunds personlighet. Du kan spørre veterinæren om hva han/hun anbefaler mht:
- Ormekur
- Beskyttelse mot flått
- Beskyttelse mot lus
- Kloklipp
- Tannpuss
- Fôring

En del seriøse oppdrettere av fransk bulldog pleier å røntge ryggen til hunden når den er ferdig utvokst (ca. 1 år gammel) siden fransk bulldog ofte har medfødte defekter i ryggraden. Dette er særlig viktig for hunder som skal brukes i avl. Fransk bulldog er predisponert for øyesykdommer som arvelig katarakt, tørre øyne keratoconjuntivitis sicca), cherry eye, innrullede øyelokk, hår som feilaktig vokser på øyet, problemer med å lukke øyelokkene, mm. Det er derfor lurt å titte ekstra godt på øynene, men dette er veterinæren klar over og dessuten vil ofte disse problemene ikke oppstå før hunden er litt eldre.