Spørsmål:
Vi har fått valp, en australien cobberdog som nå er 16 uker. Han er bare skjønn, glad i dyr og mennesker. I dag skulle han hilse på våre venners tispe (ca 4år). Vi reiste hjem til dem, begge ble holdt i bånd. Vår valp oppførte seg underdanig, logret og var glad. Våre venners tispe virket først skeptisk og usikker. Plutselig glefser tispa etter valpen vår, det klapper i tenna hennes. Jeg ser at vår valp skvetter og jeg løfter han opp. Han skjelver men roer seg. Jeg velger å sette ham i buret i bilen igjen, er så redd han skal få dårlig erfaring med hunder. Han har møtt flere hunder før og det har gått veldig bra. Jeg synes det er så synd at dette skjedde, da dette er venner som vi ofte går på tur med osv. Kan jeg ta sjansen på et nytt møte mellom disse to? Har du noen råd?

Svar:
Det er viktig at valpen din får treffe andre hunder for å bli godt sosialisert. Imidlertid er det lurt å holde seg til hunder man vet er greie slik at valpen ikke blir skremt, det kan gi dårlige minner for livet. Det er helt i orden at eldre hunder setter valper på plass, men hvis hun biter er ikke det bra.

Når det gjelder tispen til vennene deres ville jeg gjort følgende: Gå tur sammen der begge hundene er i bånd og ikke får ha direkte kontakt med hverandre. Det beste er å gå i et område hvor ingen av hundene går til daglig. Gjør dette flere ganger helt til tispen virker avslappet med valpen din. Deretter kan dere la de hilse på nytt. Sørg da for at dette er på et nøytralt sted, ikke hjemme hos tispen.

Generelt bør man ikke løfte valper dersom de blir redde. Ved å “trøste” valpen signaliserer du at det er riktig å være redd. Dette kan igjen resultere i en usikker hund som f.eks. blir redd for andre hunder.