Spørsmål:
Eg har ein blandingshund (irsk setter, buhund og elghund) som no er 11,5 år. Ho har dei to siste vekene hatt enkelte brekninger uten at det kommer oppkast. Det alltid kun ei brekning, og det kan ta timer eller ein dag før det kommer ei ny. Det er på forskjellige tidspunkt på dagen. Ho spiser normalt og går på do. I tillegg hørte eg i dag litt motstand på innpust når ho bjeffet, i tillegg har ho nyst ein del i kveld. Har ikkje observert noko rennende nese. Ho har ein del fettklumper på kroppen. Desse har blitt sjekket av dyrlege. Kan brekning og nysing vere tegn på forkjølelse eller hjertesvikt? Går det over av seg sjølv eller bør me ta ho med til dyrlege pga alder?

Svar:
Brekninger kan sees hos hunder med hjerteproblemer, men det finnes også mange andre mulige årsaker. Hunder som hoster og brekker seg pga. hjerteproblemer gjør oftest dette i hvile når pulsen er lav. Nysing er ikke et tegn på hjerteproblemer.

Andre mulige årsaker til slike brekninger:
Kennelhoste
Innvollsorm
Fransk hjerteorm/lungeorm
Kronisk bukspyttkjertelbetennelse

Kennelhoste er en av de vanligste årsakene til slike brekninger. Det går som regel over av seg selv i løpet av et par uker. Dersom alt annet virker bra kan du se an litt. Dersom allmenntilstanden er redusert, du ser andre endringer eller brekningene blir verre bør du oppsøke veterinær. Nysing kan skyldes miljøfaktorer som støv, sterk lukt av f.eks. vaskemidler, pollen, mm. Nesemidd er også en vanlig årsak til nysing.