Brekninger og oppkast
Er det normalt at hunder brekker seg og kaster opp?
At en hund brekker seg en gang i eller to i uken regnes som normalt hvis allmenntilstanden ellers er god og hunden ikke har noen andre symptomer. Hunder regulerer gjerne magen ved å spise gress for så å kaste opp slim, skum, magesyre og/eller mat. Dette er ikke farlig.
Derimot kan hyppige brekninger og/eller oppkast være tegn på plager i fordøyelsessystemet, luftvegene eller andre steder. Lidelser i øvre luftveger som f.eks. kennelhoste, gjøre at hunden hoster så mye at den til slutt brekker seg. Brekninger deles i to grupper, regurgitering og ekte brekninger.
Hva er ekte og uekte brekninger?
Ved ekte brekninger kaster hunden opp innhold fra magesekken. Det kan bestå av mer eller mindre fordøyd fôr, spytt, magesyre, mm. De vanligste årsakene til brekninger er akutt eller kronisk betennelse i magesekken (gastritt). Dersom hunden har kastet opp i mer enn 1 uke, snakker man om kronisk gastritt. Denne betennelsen kan forårsakes av mange forskjellige ting. Brekninger kan også skyldes mer alvorlige tilstander som forgiftning, lever- eller nyresykdom, mm. De vanligste er listet opp under.
Såkalte uekte brekninger kalles regurgitering. Ved regurgitering kommer aldri maten ned i magesekken, men snur i spiserøret. Oppkastet vil dermed kun bestå av ufordøyd mat og spytt. Denne typen oppkast sees som regel svært kort tid etter at hunden har spist. Hunden kaster opp forholdsvis enkelt og er som regel i fin form rett etterpå.
Les også: Hva er regurgitering?
Hvorfor hunder brekker seg og kaster opp
Som hos oss er brekninger og oppkast et tegn på kvalme og/eller ubehag i fordøyelsessystemet. Den aller vanligste årsaken er irritasjon/betennelse i slimhinnen i magesekken. Dette er som regel ikke farlig. Disse hundene får ofte diaré/løs mage i tillegg. Dersom hunden kaster opp ofte og i tillegg har redusert allmenntilstand, bør man ha bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt) og fremmedlegeme (noe sitter fast i mage/tarm) i bakhodet.
Årsaker til irritasjon/betennelse i magesekken:
– Lenge siden hunden har spist slik at magesyren irriterer slimhinnen
– Overspising/overfylt magesekk
– Spist noe utenom det vanlige, f.eks mat med krydder, gjærbakst, mm.
– Spist fordervet mat. Hunder kan lett få i seg noe fordervet mat ute uten at eier har registrert det
– Raskt fôrbytte
– Spist tyggis, snus eller annet som irriterer magen
Andre mulige årsaker til brekninger og oppkast:
– Bukspyttkjertelbetennelse
– Innvollsorm
– Fremmedlegeme
– Giardia (encellet parasitt)
– Legemidler
– Innsnevring mellom magesekken og tynntarmen (se innsnevret pylorus/gastric outlet obstruction)
– Allergi
– Magesår
– Leversykdom
– Nyresykdom
– Betennelse i prostata
– Livmorbetennelse
– Betennelse i tarmen
– Forgiftning
– Infeksjoner med virus eller bakterier
– Addison
– Nevrologiske problemer
– Svulst i magesekk eller tarm
Når må veterinær kontaktes?
Som nevnt trenger det ikke være tegn på noe unormalt at en hund brekker seg og kaster opp en gang eller to i uken. Veterinær bør kontaktes hvis hunden har noen av disse tegnene:
– Redusert allmenntilstand
– Feber (normal temperatur 37,5 – 39,2)
– Dehydrert
– Brekker seg/kaster opp flere ganger daglig
Hva gjør veterinæren?
Sykehistorien er viktig. Ofte kommer man langt med denne. Videre er det vanlig å ta blodprøver. Der vil man kunne se om hunden er dehydrert, om CRP er forhøyet (tegn på betennelse i kroppen) og sjekke bukspyttkjertelen, mm. Røntgen med kontrast kan være nyttig for å se etter uregelmessigheter og eventuelle fremmedlegemer i mage og tarm. Ved mistanke om parasitter må man ta avføringsprøve. Dersom man ennå ikke har diagnose kan det være aktuelt med endoskopi (kamera), biopsi (vevsprøve) eller operasjon der man åpner buken og leter etter forandringer.
Behandling og prognose
Både behandling og prognose avhenger av hva årsaken til brekningene/oppkastet er. Her beskrives kun behandling av brekninger som skyldes fordervet mat eller raskt fôrbytte som er den vanligste årsaken. Prognosen er da veldig god. Hunden bør få skånekost i små og hyppige måltider, 1-4 spiseskjeer annenhver time avhengig av hundens størrelse. Skånekosten kan kjøpes hos veterinær (Hill’s i/d, Royal Canin gastrointestinal, Eukanuba intestinal) eller lages selv. Lager du selv, anbefales en blanding av kokt ris, fiskeboller fra boks og cottage cheese. Melkesyrebakterier er en del av den naturlige tarmfloraen og er gunstig for hunder med oppkast og diaré. Det finnes mange ulike kosttilskudd på markedet som f.eks. Zoolac, Canikur, Fortiflora, m. fl. Dersom du ikke får tak i disse kan du bruke cottage cheese eller biola naturell. Veterinæren kan velge å gi hunden kontrastvæske (bariumsulfat) som roer ned slimhinnen i mage og tarm. Dersom hunden har blod i oppkast eller avføring vil den ofte få antibiotika (Flagyl).