Brekninger og oppkast

At en hund brekker seg en gang i uken regnes som normalt hvis den ikke har noen andre symptomer. Lidelser i øvre luftveger som f.eks. kennelhoste, gjøre at hunden hoster så mye at den til slutt brekker seg. Brekninger deles i to grupper, regurgitering og ekte brekninger.

Definisjon og årsak regurgitering
Ved regurgitering kommer aldri maten ned i magesekken, men snur i spiserøret. Oppkastet vil dermed kun bestå av ufordøyd mat og spytt. Denne typen oppkast sees som regel svært kort tid etter at hunden har spist. Hunden kaster opp forholdsvis enkelt og er som regel i fin form rett etterpå. Det er mange ulike årsaker til regurgitering, noen av de vanligste er:
– Fremmedlegeme
– Utvidet spiserør
– Betennelse i spiserøret. Skyldes som regel fremmedlegeme eller sure oppstøt fra magesekken
– Gjenværende blodkar i brystet fra fosterstadiet (ofte aorta). Disse kan lage en innsnevring på spiserøret og gjøre svelging vanskelig
– Utposning på spiserøret
– Innsnevring på spiserøret. Kan forårsakes av fremmedlegeme, kjemiske stoffer eller skade
– En del av magesekken kommer opp i spiserøret
– Svulster

Definisjon og årsak ekte brekninger
Ved ekte brekninger kaster hunden opp innhold fra magesekken. Det kan bestå av mer eller mindre fordøyd fôr, spytt, magesyre, mm. De vanligste årsakene til brekninger er akutt eller kronisk betennelse i magesekken (gastritt). Dersom hunden har kastet opp i mer enn 1 uke, snakker man om kronisk gastritt. Denne betennelsen kan forårsakes av mange forskjellige ting. Brekninger kan også skyldes mer alvorlige tilstander som forgiftning, lever- eller nyresykdom, mm. De vanligste er listet opp under.

Vanlige årsaker:
– Spist fordervet mat. Dette er den vanligste årsaken. Hunder kan lett få i seg noe fordervet mat ute uten at eier har registrert det
– Raskt fôrbytte
– Innvollsorm
– Giardia (encellet parasitt)
– Legemidler
– Fremmedlegeme
– Innsnevring mellom magesekken og tynntarmen (se innsnevret pylorus/gastric outlet obstruction)
– Allergi
– Magesår
– Bukspyttkjertelbetennelse
– Leversykdom
– Nyresykdom
– Betennelse i prostata
– Livmorbetennelse
– Betennelse i tarmen
– Forgiftning
– Infeksjoner med virus eller bakterier
– Addison
– Nevrologiske problemer
– Svulst i magesekk eller tarm

Symptomer regurgitering
– Brekker seg eller kaster opp kort tid etter inntak av mat eller vann
– Oppkastet består av ufordøyd mat og spytt
– Kaster opp uten stor anstrengelse
– Sikling
– Nedsatt appetitt

Diagnose regurgitering
Veterinæren fatter mistanke basert på sykehistorien. Ofte vil det være få kliniske symptomer ved en vanlig undersøkelse av hunden. Røntgen med kontrast benyttes for å stille diagnosen. Noen ganger kan det også være nødvendig å undersøke svelg, spiserør og magesekk med et kamera (endoskopi).

Diagnose ekte brekninger
Sykehistorien er viktig. Ofte kommer man langt med denne. Videre er det vanlig å ta røntgen med kontrast for å se etter uregelmessigheter i mage og tarm. Blodprøve benyttes for å kontrollere nyrer, lever og bukspyttkjertel, samt se etter tegn til infeksjoner. Ved mistanke om parasitter må man ta avføringsprøve. Dersom man ennå ikke har diagnose kan det være aktuelt med endoskopi (kamera), biopsi (vevsprøve) eller operasjon der man åpner buken og leter etter forandringer.

Behandling og prognose regurgitering
Behandlingen avhenger av underliggende årsak. Les mer om hver enkelt årsak i hovedmenyen.

Behandling og prognose ekte brekninger
Både behandling og prognose avhenger av hva årsaken til brekningene er. Her beskrives kun behandling av brekninger som skyldes fordervet mat eller raskt fôrbytte som er den vanligste årsaken. Prognosen er da veldig god. Hunden bør få skånekost i små og hyppige måltider, 1-4 spiseskjeer annenhver time avhengig av hundens størrelse. Skånekosten kan kjøpes hos veterinær (Hill’s i/d, Royal Canin gastrointestinal, Eukanuba intestinal) eller lages selv. Lager du selv, anbefales en blanding av kokt ris, fiskeboller fra boks og cottage cheese. Melkesyrebakterier er en del av den naturlige tarmfloraen og er gunstig for hunder med oppkast og diaré. Det finnes mange ulike kosttilskudd på markedet som f.eks. Zoolac, Canicur, Fortiflora, m. fl. Dersom du ikke får tak i disse kan du bruke cottage cheese eller biola naturell. Veterinæren kan velge å gi hunden kontrastvæske (bariumsulfat) som roer ned slimhinnen i mage og tarm. Dersom hunden har blod i oppkast eller avføring vil den ofte få antibiotika (Flagyl).