Drypper gul, klissete væske fra penis

Spørsmål:
Vi har en hannhund på litt over 1 år som vi sliter med at det drypper gult verk fra penis. Det likner ikke på urin. Væsken som kommer er seigere, litt gulhvit og ikke gjennomsiktig. Det er ikke så mye, men vi finner noen dråper her og der på gulvet. Synes også det lukter litt stramt når man kommer nærme ham. Han slikker seg kanskje litt mer enn før på penis, men vi trodde dette var fordi han har blitt kjønnsmoden. Ellers virker han frisk. Kan det være urinveisinfeksjon? Eller inkontinens?

Svar:
Symptomene du beskriver er forenelige med forhudsbetennelse/forhudskatarr. Dette er svært vanlig på hannhunder.

Dersom hunden har urinvegsinfeksjon, forandringer på penis, e.l. kan den slikke seg mer og dermed pådra seg en forhudsbetennelse. Imidlertid er den vanligste årsaken at bakterier, hudrester og urin samler seg opp under forhuden og skaper en irritasjon. Hvis hunden din ikke har noen andre symptomer enn de du  beskriver kan du prøve å rense forhuden selv.

Hvordan rense forhuden
Bruk forhudsrens til hund eller klorhexidin (0,5 eller 1 %) som får kjøpt på apoteket. Bruk en ren sprøyte uten kanyle/nål. 2,5 eller 5 ml sprøyte fungerer godt på de fleste hunder. Fyll sprøyten med rensen og sett tuppen av sprøyten (NB! uten nål) inn under forhuden. Hunder har en knokkel inne i penis som er lett å holde i for å støtte. Spyl rensen inn, gjenta 3 – 5 ganger. Gjør dette 1 gang om dagen i 1 uke. Hvis problemet fremdeles vedvarer eller hunden får andre symptomer bør du kontakte veterinær.