Eldre hund som gjør fra seg ofte

Spørsmål:
Vi har en 14 år gammel irsk setter, kastrert hannhund. De 2 siste ukene har han begynt å ville ut på natten, gjerne 2-3 ganger, hvor han både tisser og har avføring. Avføringen er for det meste formet og fast. I løpet av et døgn kan han ha 7 "runder" med avføring! Han har normal matlyst, spiser Hill’s J/D-fôr vi kjøper hos veterinær, som vi byttet til for 2 mnd siden. Vi byttet fôr etter råd fra veterinæren, da hunden vår er noe stiv og svak i hoftene (klarer ikke gå trapper eller hoppe inn i bilen). Han peser til tider ganske mye, men virker ikke stresset. Veterinæren sier han har forsnevret luftrør, og at vi skal bruke sele når vi går tur, hvilket vi gjør. Han er for det meste fornøyd, i fin form på tur og drikker og spiser normalt. I det siste har han imidlertid blitt "masete", spesielt på natters tid, piper og bjeffer.

Jeg lurer på om denne endrede do-rutinen og pesing er normale alderdomstegn? Er det noe vi kan gjøre, da det er veldig slitsomt å stå opp om natten for å gå tur med han?

Svar:
Det du beskriver er ikke normale alderdomstegn. En mulighet er at han ikke tåler det nye fôret. Hunder som reagerer allergisk på fôr må gjerne gjøre fra seg veldig hyppig. Det finnes andre fôr eller kosttilskudd for leddene du kan prøve. Hos eldre hannhunder er det vanlig at prostata blir forstørret. Det kan også oppstå cyster eller svulster på prostata. Uansett årsak vil en forstørret prostata presse på tarmen og gjøre det vanskelig for hunden å gjøre fra seg. Innvollsorm er også en mulighet. Synes absolutt du burde ta med hunden til undersøkelse hos veterinær for å komme til bunns i problemet.