[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Vår irske setter er 12 år. Alltid vært frisk, glad, snill, får mye trim. I høst var han svært rolig, vi var bekymret og tenkte det var fordi han er gammel og sliten. Viser tydelig tegn på at han hører dårlig. De siste ukene/ månedene har han endret seg igjen. Er mye våken på natt og vil ut, men gjør ikke fra seg, virker bare som han har en uro. Er svært urolig inne, vil inn, vil ut, gjør ting han sluttet med for 10 år siden. Får halvannen time trim uten bånd 4- 5 ganger pr uke. Da løper han ikke like mye som før, men er sliten når vi kommer hjem. Er likevel da også urolig og vil ut å tilsynelatende gjøre fra seg. Er dette normal oppførsel på eldre hund? Kan det være noe som plager han?

Svar:
Endringen i oppførsel du beskriver er ikke normal for en eldre hund. Det høres ut som det er noe som plager ham, men symptomene du beskriver er ganske diffuse og kan ha mange ulike årsaker. Det kan også være flere ting samtidig. Det at han virker roligere og “eldre” kan f. eks. skyldes lavt stoffskifte. Denne sykdommen sees forholdsvis ofte på eldre settere.

Usikker på om du mener at han tisser eller gjør fra seg inne. Hvis han tisser kan det være tegn på f. eks urinvegsinfeksjon eller krystaller i urinen. Hvis det er snakk om avføring kan det f.eks. skyldes forstørret prostata eller analkjerterproblemer. Slik endring i oppførsel kan også skyldes smerter f.eks. fra forkalkninger i rygg, hofter, albuer, etc.

Jeg ville startet med en klinisk undersøkelse inkludert å kjenne på prostata, samt urinprøve og senior blodprøve. Hvis alt er normalt ville jeg tatt røntgen.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]