[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Vi har en valp på 5 mnd. Han er 75% engelsk staff og 25% dalmatiner. Han har kun fått ned en testikkel i pungen og jeg kan ikke kjenne den andre heller. På 3 mnd kontroll hos veterinær sa hun at hun kunne kjenne den og at det ikke var så uvanlig at det bare var kommet ned en testikkel. Men nå er han 5 måneder og fortsatt ikke kommet ned, og jeg har forsonet meg med at den ikke kommer. Det jeg i grunn lurer på er; om hunder som bare får en testikkel blir sett på som en «mangel» man kan klage om til oppdretter? Han må jo kastreres mtp at det er kreftframkallende å la den ligge der, og vi kjøpte hunden for 10 000 kr enda han er blandingshund. Jeg og oppdretter skrev kontrakt og det var ikke opplyst om noen mangler. Fra første veterinærtilsyn oppdretter var på er det kun skrevet under kjønnsorganer: Testikler, lyst buk. Jeg har skrevet mail til forbrukerrådet om dette er noe man kan klage på, hvor de svarte at jeg burde først og fremst ta kontakt med en fagperson (veterinær i dette tilfellet) for å høre om dette var en mangel. Har lest tidligere på forum osv om folk som har fått refundert halve kjøpesummen, men er usikker på om det samme gjelder for blandingshund.

Svar:
Med mindre dette er nevnt i kjøpskontrakten, tviler jeg dessverre på at du får tilbake deler av kjøpssummen fra oppdretter. For rasehunder er det vanlig å ha med i kjøpskontrakten at halve summen tilbakebetales hvis en eller begge testikler ikke har kommet ned ved f.eks. 6 mnd alder. Hovedårsaken er at hunder som ikke har begge testiklene i pungen (kryptokide) ikke skal brukes i avl og dermed synker verdien av hunden. En blandingshund har uansett ingen avlsverdi.

Når valper er på veterinærkontroll ved 6 – 8 ukers alder regnes det som normalt at testiklene ikke har kommet ned. Man bemerker det i helseboken og kontrollerer på nytt på 12-ukers kontrollen. I de fleste tilfeller har da testiklene kommet ned. Hos noen hunder kommer de ikke ned før de er rundt 6 mnd gamle, men hvis de ikke har kommet da, kommer de antagentligvis ikke. De fleste seriøse oppdrettere opplyser om at valpen kun hadde en testikkel på veterinærsjekk. Som sagt siden det ikke regnes som unormalt at testiklene ikke har kommet ned ved 8 ukers alder, tviler jeg på at du kommer noen veg uten kontrakt med dette spesifisert. Norge er det omdiskutert om hunder med testikler i buken bør kastreres eller ikke.

Les mer om kryptokisme

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]