Spørsmål:
Jeg har en bichon havanais på to år som er vill etter tyggis. Hun skraper dem opp av asfalten eller finner dem i høyt gress. Hun kan løpe forbi et sted, for så å bråsnu og snuse opp en tyggis i grøfta. Tyggispakkene mine lar hun være i fred, men tygd tyggis ute er hun helt vill etter. Jeg vet jo hvor skummelt tyggis er for hunder, og jeg tror nok ikke alle tyggisene hun finner er uttygd slik at xylitolen er borte, men jeg får henne ikke til å slutte! Hun spytter de ut selv når jeg sier «slipp» 4/5 ganger, men mtp. all den tyggisen hun finner er jeg også ofte inn i munnen på henne for å fjerne andre folks tyggis. Ekkelt for meg, potensielt livsfarlig for henne. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre for å få slutt på dette, hun finner de overalt. Har du noen tips?

Svar:
Utygget tyggis inneholder 0,3 – 1 gram xylitol per bit. Dersom xylitol står først listet opp av innholdsstoffene kan du regne med 1 gram, dersom det står lengre ned 0,3 gram per bit. Inntak under 0,1 gram per kilo regnes som ufarlig. Ved inntak mellom 0,1 og 0,5 gram per kilo kan blodsukkeret bli farlig lavt (hypoglykemi). Ved inntak av xylitol over 0,5 gram/kilo kan hunden få alvorlig forgiftning og leverskade. Som eksempel dersom hunden din veier 6 kg, kan 1 – 2 biter utygget tyggis potensielt gi lavt blodsukker, mens 3 – 10 biter kan gi alvorlig forgiftning.

Siden hunden din er såpass liten, kan selv tygget tyggis fort bli farlig. Det finnes mange ulike metoder og teknikker for å få bukt med uønsket atferd. Ut ifra det du forteller tror jeg sonetrening kan være veldig nyttig for dere. Dette er en treningsmetode for å bli en god leder for hunden din. Hunden skal søke eiers reaksjonsmønster i ulike situasjoner. Du kan lese mer om sonetrening på nettsiden til Norsk Hundehvisker eller se når neste kurs er på hundendin.no. Det finnes også ulike produkter som f.eks. Pet Corrector. Dette er en spray med komprimert luft man bruker for å avbryte uønsket atferd.