[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Vi skal reise med vår blandingshund med bil ned til Italia, og bo der i minst 6 mnd.
Hva må gjøres i forkant – finnes det en god oversikt noe sted? Jeg tenker på vaksiner, piller, stempler, klareringer osv, osv.

Svar:
Norske hunder er ikke like godt «rustet» som de lokale italienske hundene mot sykdommer vi ikke har i Norge. Det er mye gatehunder som gjør at smittsomme sykdommer er vanskelig å få under kontroll.

For å beskytte hunden best mulig bør dere starte ca. 2 mnd før dere skal reise. Det første dere bør sørge for er at hunden har den «vanlige vaksinen» mot kennelhoste, valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus. Hunden bør vaksineres mot leptospirose. Vaksinen må tas to ganger med 4 ukers mellomrom, og det tar ca. 3 uker før den begynner å beskytte. Dersom hunden ikke har fått rabiesvaksine før må denne tas minimum 21 dager før dere skal reise. Hunder kan også få leishmania-vaksine. Denne må gis tre ganger med 3 ukers mellomrom, deretter revaksineres årlig. Vel så viktig som denne vaksinen er det å beskytte mot sandflue/sandmygg siden hunden smittes ved stikk fra denne. Det er forholdsvis mye leishmania i Middelhavsområdet. Dersom hunden smittes av leishmania må den ha livslang behandling. Sykdommen kan også smitte til mennesker og er en av hovedårsakene til at Mattilsynet er skeptisk til import av gatehunder. Spot-on preparater som Bayvantic og Exspot eller halsbånd som Seresto og Scalibor beskytter mot sandflue.

Som en oppsummering – det dere MÅ ha er:
– Mikrochip. Husk at denne må settes før hunden kan få rabiesvaksine
– Pass
– Vaksine mot rabies
– Behandling mot revens dvergbendelorm 24 – 120 timer før innreise til Norge. Denne må gis av veterinær og dokumentert i passet. Det er også mulig å behandle to ganger i Norge før avreise dersom man skal være borte mindre enn 28 dager

Anbefaler i tillegg:
– Vaksine mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste (såkalt «vanlig» eller «årlig» vaksine)
– Vaksine mot leptospirose (2 vaksiner gis med 4 ukers mellomrom)
– Behandling mot parasitter som lopper, flått, sandflue og hjerteorm
– Behandle igjen mot revens dvergbendelorm etter ankomst til Norge

Se hvilke preparater dere kan bruke mot parasitter her

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]