Kennelhoste er en betennelse i luftrør og bronkier og skyldes i Norge som regel infeksjon med canint parainfluensavirus (CAV) og/eller bakterien Bordetella bronchiseptica. Dette er en av de vanligste luftvegslidelsene hos hund.
1. Sjekk om hunden har feber
De fleste hunder med kennelhoste har ikke feber. Dersom hunden har feber kan det hende det er en annen, mer alvorlig infeksjon. Normal temperatur hos hund er 37,5 – 39,2 ºC. Temperaturen måler du enklest rektalt med et vanlig digitalt termometer med litt babyolje eller matolje på.
2. Ta det med ro
Hunder med kennelhoste skal ikke utsettes for hard fysisk trening som jakt, sykkeltur, joggetur, skitur, etc. Normale lufteturer går som regel fint.
3. Gi hunden honning
Honning har en naturlig antibakteriell og antiviral effekt. I tillegg lindrer det hoste. La hunden slikke i seg 1 – 2 spiseskjeer honning. Bruk gjerne Manuka honning om du får tak i.
4. Unngå kontakt med andre hunder
Kennelhoste er svært smittsomt! Hunden er mest smittsom når den selv har symptomer, men i enkelte tilfeller kan den smitte andre opptil 3 måneder etter at den selv er frisk. Ikke slipp hunden løs når du er i områder med andre hunder, ikke send den på kennel/i hundebarnehage mens den hoster.
5. Informere andre hundeeiere
Si fra til andre at hunden din har kennelhoste. Gi beskjed til eiere med hunder din hund har vært i kontakt med. Si fra når du treffer andre hunder på tur. Dersom du har hunden på dagpass eller hos hundelufter må disse også informeres for å begrense smitterisikoen.
6. Vask deg på hendene
Dersom du har vært i kontakt/klappet en hund med kennelhoste kan du overføre smitte til andre hunder.
7. Hostesaft
Bisolvon er en slimløsende medisin som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Den er til menneske, men kan også brukes til hund. Bisolvon finnes som mikstur og oppløselige tabletter. Til hund egner mikstur seg best pga smaken. Dosering er 1 – 2 mg/kg to ganger i døgnet.
Eksempler dosering mikstur 1,6 mg/ml etter hundens vekt:
5 kg: 3 – 6 ml to ganger daglig
10 kg: 6 – 12 ml to ganger daglig
25 kg: 15 – 31 ml to ganger daglig
35 kg: 22 – 44 ml to ganger daglig
8. Oppsøk veterinær dersom
– Feber
– Allmennpåkjent
– Nedsatt matlyst
– Andre symptomer enn hoste og brekninger
9. Vaksiner hunden
Dersom hunden din ikke er vaksinert bør du sørge for at den blir det. Syke hunder skal ikke vaksineres, så vent til hunden slutter å hoste.