[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en valp som sliter med å tømme analkjertlene. Etter vi har begynt å gi mat til faste tider hver dag har han jevnlig avføring med normal konsistens. Han får kun tørrfor av oss. Allikevel aker han seg på rumpa og det ser ut som han klør veldig i bakparten. Dyrlegen anbefalte å prøve et fôr med mer fiber, noe jeg synes er vanskelig å forstå. Hunden vår sliter ikke med forstoppelse, ikke diare heller, hvordan kan fiber hjelpe? Leser så mye forskjellig på nett om at hunder trenger hardere avføring for å tømme analkjertlene og at fiber gjør det motsatte; altså gir hunden løsere avføring? Nå har vi gitt valpen litt tilskudd av fiber response fra royal canin i tillegg til hans eget fôr i et døgn og det virker som han får akutt do-behov, jeg rekker knapt ta han med ut før han gjør fra seg, i tillegg er avføringen nå helt bløt. Han har hatt som vane å tømme seg 3- 4 ganger om dagen, og bare i dag har han vært ute for å bæsje 3 ganger på 4 timer… Håper du kan forklare og gi noen tips!

Svar:
Det at han nå har bløt avføring og gjør fra seg oftere vil jeg tro skyldes at han får et fôr han ikke er vant til. Valper er nokså sensitive og får lett litt bløt avføring ved bytte av fôr som pleier å gå seg til i løpet av en uke. Det er ikke noe svart hvitt svar på om fiber gir løsere eller hardere avføring. Det kommer an på ulike faktorer som hva hunden spiste før, hva annet hunden spiser nå, aktivitetsnivå, rase, mm. Hunder kan i likhet med mennesker ikke fordøye fiber. Det betyr at fiber kommer ut igjen i avføringen, derfor vil hunden som spiser fiberrik kost gjøre fra seg større mengde (ikke nødvendigvis oftere). Fiber er gunstig for fordøyelsen blant annet fordi det øker motorikken i tarmene og motvirker forstoppelse. Hunder som spiser fiber vil som regel ha fast, fin konsistens på avføringen.

Analkjertlene skal tømme seg når hunden gjør fra seg. Er avføringen bløt, tømmer ikke alltid analkjertlene seg som de skal. Til hunder med analkjertel-problemer vil fiberrik diett i mange tilfeller være nok til å løse problemet. Jeg har veldig positiv erfaring med Royal canin fiber response til disse hundene. En av hovedårsakene til at fiber gjør at analkjertlene tømmes lettere er at avføringen blir mer klumpete og dermed presser mer på kjertlene.

Les mer om analkjertelproblemer

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]