[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Høsten 2016 ble hjerteorm påvist ved obduksjon av en hund som var ulovlig importert fra Spania til Norge. Det er ingen krav om at hunder som importeres til Norge har blitt testet eller behandlet mot denne parasitten.

Kan gi hjertesvikt og blodpropp
Hjerteorm (Dirofilaria immitis) lever i hjertet og lungearteriene hos hund, katt, rev, ville hundedyr og ville kattedyr. Dyrene smittes ved stikk fra infisert mygg. Hjerteormen kan bli opptil 30 cm lang. Den kan skade blodkarene, hindre normal blodtilførsel og føre til hoste, pusteproblemer, hjertesvikt samt nyre- og leverproblemer. Hvis parasittene løsner kan de føre til blodpropp. Det tar som regel 7 – 8 måneder fra hunden smittes til den får symptomer. Mange hunder får aldri noen symptomer, dette gjelder særlig hunder som har vokst opp i områder der hjerteorm er vanlig forekommende. I Europa finner vi hjerteormen i middelhavslandene, Portugal, Tsjekkia, Slovakia, Bulgaria, Romania og Sveits.


Bildet viser et blodkar i lungen som er helt tett av hjerteorm.

Ulovlig importert
Hunden som ble ulovlig importert fra Spania ble avlivet kort tid etter at den kom til Norge. Ved obduksjon ble det funnet 40 – 50 hjerteormer i lungearterien og forgreninger av denne. Hjerteorm er ennå ikke påvist hos norske hunder, men det er ikke første gang den påvises på hunder importert fra utlandet.

Vanskelig å behandle
Døde ormer kan forårsake blodpropp eller forgiftningsliknende reaksjoner. Hjerteormen kan også bli resistent mot preparatene som benyttes. Norske hunder er mer utsatte fordi disse ikke har naturlige antistoffer mot hjerteormen.

Smitter med mygg
Det finnes myggarter i Norge som mulig kan overføre hjerteorm. Det er derfor svært viktig å hindre at denne kommer til Norge.

Ingen krav til behandling
Det er ingen krav til å behandle mot hjerteorm før hunder importeres til Norge. Dessuten kan det ta opptil 6 mnd. fra hunden smittes til smitten kan påvises ved blodprøve. Mange som importerer hunder til Norge er ikke klar over dette og tror at dersom de følger regelverket er de også trygge for hjerteorm, hvilket ikke er tilfelle. Hjerteorm er en av grunnen til at man bør være svært skeptisk til import av gatehunder.


Bildet viser en liten del av hjerteormen som ble funnet hos hunden som var ulovlig importert fra Spania.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]