[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Hva er hjortelusflue?
Hjortelusflue heter Lipoptena cervi på latin. På norsk omtales den også som elgflue. Den er et ca 5 mm langt, blodsugende insekt som lever på hjortedyr som rådyr, elg og hjort.

Hjortelusfluen fødes som larvestadium i en slags puppe på høsten. Når denne klekker har hjortelusfluen vinger, og den flyr til den finner seg en vert. Når den har funnet en vert kaster den vingene og krabber rundt i pelsen til den biter og suger blod.

Hvor lever hjortelusfluen?
Hjortelusflue finnes i hele Europa, nordlige deler av Asia og Nord-Amerika. I Norge er den vanlig på Sør- og Østlandet.

Er hjortelusflue farlig for hunden?
Nei. Hjortelusflue er ikke farlig for hund eller menneske, men kan være svært plagsom. Selv om hjortelusflue hovedsakelig suger blod av hjortedyr kan den også angripe hund og menneske. Det er ikke så ofte den biter hunder eller mennesker, men når den gjør det, oppstår stikk som klør kraftig. I september-oktober kan det bli svært mange av den og være et problem for hunder og eiere som ferdes i skogen.

Sykdommer hjortelusfluen kan overføre
Det finnes indikasjoner på at hjortelusfluen kan overføre bakterien Bartonella schoenbuchensis fra rådyr til menneske. Det er ikke kjent at hjortelusfluen overfører sykdommer til hund.Hvordan kan hunden beskyttes mot hjortelusflue?
Det finnes ingen preparater til hund som har dokumentert effekt mot hjortelusflue. Likevel antas det at preparater som har effekt mot andre blodsugende parasitter også vil ha effekt mot hjortelusflue. I områder der hjortelusfluen er plagsom, kan insektsspray bidra til å holde dem unna. Centaura er et eksempel på insektsspray som kan brukes på både hund og eier.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]