Hostedempende til hund med luftrørskollaps

Spørsmål:
Har en 11 år gammel Schipperke som har fått hoste. Vært hos dyrlege som sier at det skyldes at luftrør klappes sammen derfor hoster den. Lurer på om det er noe medisin/hostedempende han kan få. Hoster ved anstrengelser og særlig natt.

Svar:
Luftrørskollaps kan gi hoste, men det oppdages vanligvis når hunden er ganske ung. Hunder med luftrørskollaps hoster som regel mest når det blir veldig ivrige eller ved fysisk aktivitet, mindre om natten. Er det tatt røntgen for å bekrefte at hosten skyldes luftrørskollaps? Mtp. alderen hans og at du sier han hoster særlig om natten tenker jeg også at det kan skyldes problemer med hjertet som igjen fører til væske i lungene. Det kan også være en infeksjon som f.eks. kennelhoste. For å kunne velge evt. hvilke medisiner man skal gi må man ha en sikker diagnose.

Ved luftrørskollaps kan man bruke hostedempende som f.eks. Bisolvon eller torbutrol. Det hender også at man bruker medisiner som demper betennelse og irritasjon (f.eks. kortison) og/eller medisiner som utvider luftvegene (bronkodilaterende). Alvorlige tilfeller av luftrørskollaps krever operasjon.