Hund med atferdsendring over natten

Spørsmål:
Jeg har ei hvit gjeterhund tispe på snart 2 år som har endret atferden sin inne de siste dagene. Hun har vært uredd og en trygg hund, både ute og inne siden jeg hentet henne som valp. De siste dagene har hun blitt kjemperedd lyder inne som hun aldri har vært redd for før, vanlige huslyder. Sånn som når det knirker i golvet, doet fylles med vann, termostaten skrues på/av, små helt vanlige lyder som hun ikke har brydd seg om før. Hun begynner å skjelve og leter etter fluktmuligheter, hopper og skraper på døra for å komme seg ut. Har pågått i 2-3 dager nå, hun har sluttet å 'angripe' døra, men hun vil gjerne gjemme seg når hun hører disse lydene. Jeg aner ikke hva som har skjedd eller hva jeg skal gjøre, jeg kjenner henne ikke igjen på atferden i det hele tatt.

Svar:
Det høres ut som noe eller noen har skremt henne eller at hun har vondt et sted. Har det vært andre i huset mens du ikke har vært der? Som f.eks. håndverkere eller liknende. Det kan også være en hendelse utenfor huset som kan ha skremt henne slik at hun oppfører seg slik. F.eks. at hun har blitt angrepet av en annen hund, blitt skremt av en bil, fyrverkeri, at noen har slått eller sparket etter henne, osv. Dersom hun har vondt et sted kan det også gi en slik atferdsendring så det er viktig å utelukke. Smerter kan komme fra alt fra at hun har klemt halen i døren eller fått seg en strekk til urinvegsinfeksjon, ørebetennelse, analkjertelproblemer, brukket klo, mm.

Når hunder er engstelige er det ekstra viktig at eieren fremstår som leder. Hunder er flokkdyr og hvis lederen viser at ting ikke er farlige vil de andre hundene også føle seg trygge. Ikke prøv å “trøste” hunden ved å klappe henne eller gi godbiter når hun er redd, det kan forverre situasjonen. Man skal heller ikke straffe. Hvis problemet fortsetter ville jeg tatt kontakt med en atferdsterapeut.