Spørsmål:
Vi har en svensk lapphund som er 5 år gammel nå. Hun er en sterilisert tispe. Vi har alltid hatt svensk lapphund og har aldri tidligere måttet børste dem. Etter at hun ble sterilisert har hun fått et traume og er veldig redd for å bli tatt på ryggen og kan glefse. Hun har absolutt ikke en pels som holder seg verken glatt eller ren. Før kunne vi sette henne i badekaret å bade henne og klippe bort floker.

Til slutt ble flokene så store at vi måtte til veterinær. Hun måtte sederes, men ville ikke sove.  Hun klarte ikke å slappe av og glefset etter alle. Hennes floker er nå et år senere blitt helt forferdelig igjen. Hva kan jeg gjøre? Finnes det medisiner som kan fremskynde et håravfall eller som kan virke rensende på pelsen. Finnes noe som helst råd

Svar:
Ved sterilisering av tispe fjerner man livmor og eggstokker. Hos tisper som har fjernet eggstokkene er det vanlig at pelsen endres. Dette gjelder særlig langhårede tisper. Pelsen blir mer lodden, nesten som valpepels. Dette resulterer i at pelsen lettere tover seg og blir flokete. Hunder man ellers ikke har trengt å børste trenger ofte mye pelsstell etter sterilisering.

Hvis pelsen først har blitt veldig tovet, er ofte beste løsningen å sedere hunden og barbere den helt ned. Å gre ut flokene er umulig hvis pelsen er ordentlig tovet. Slike floker er svært ubehagelige for hunden og i verste fall kan det føre til stygge sår i huden. Det finnes ikke medisiner som fremskynder håravfall. Tilskudd av omega 3 og 6 kan hjelpe og gi sunnere hud og pels.

Slik du beskriver situasjonen tror jeg det beste for hunden din er å bli klippet helt ned i sedert tilstand. Når hun først er barbert blir det enklere å holde pelsen fri for floker. Man kan bruke f.eks. Sileo før du tar henne med til veterinæren. Dette er en gelé som skal smøres på tannkjøttet og virker beroligende. Det er da lettere for veterinæren å sedere hunden når ikke hun har mye adrenalin i kroppen. Det finnes også andre beroligende preparater du kan få av veterinæren din å gi hjemme før hunden stresser seg opp.

Jeg vil også anbefale å undersøke ryggen, evt. ta røntgen for å se om det er en underliggende årsak til at atferden hennes har endret seg. Det er ikke normalt med en slik dramatisk atferdsendring etter sterilisering. Kanskje det er noe annet som plager henne. Når hunden er klippet kort kan man bruke en balsamspray for å holde pelsen glattere og lettere å stelle. Hvis du ikke greier å gre hunden er det dessverre stor sjanse for at flokene kommer tilbake.