[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en bichon frise på snart 11 år. Tidligere i sommer måtte han ha 2 tabelettkurer med antibiotika på grunn av urinveisinfeksjoner. Det ble tatt en omfattende blodprøve av han fordi veterinæren hadde mistanke at han hadde cushing syndrom etter som han hadde for mye hormoner og alle symptomer på denne sykdommen, men svaret var negativt. Tidlig på sommeren fikk han en liten kvise på ryggen som jeg først trodde var et flåttbitt. Nå har det blitt en svær, hard byll som er så stor som en 20-kroners mynt. Veterinæren har sagt at de kunne fjerne den, men mente den ikke var til plage for hunden. Hundens allmenntilstand er dårlig, han er veldig slapp. Han er ingen turgåer og buken er stiv og oppblåst. Han skjelver i hele kroppen innimellom og jeg lurer på om det er borrelia han sliter med?

Svar:
Det er svært lite sannsynlig at det er borreliose/lyme disease hunden din har. Det vanligste forløpet for borreliose hos hund er halthet som veksler mellom ulike ben. Halthetene kommer gjerne flere måneder etter flåttbitt og skyldes leddbetennelser.

Kvisen du beskriver kan f.eks. være en tett talgkjertel. Disse er ikke farlige, men kan bli store og sprekke. Da blir de ofte betente og vonde og bør fjernes. Vorter kan også likne det du beskriver. For å være sikker på hva slags kul det er må man ta ut en finnålsprøve eller biopsi. Noen kuler i huden kan spre seg til andre organer, men jeg mistenker at denne kulen ikke har noe med hundens reduserte allmenntilstand å gjøre.

Det hadde vært interessant å vite om hunden din har tatt urinprøve og evt. resultatet av denne. Regner med han drikker mer enn normalt og at urinen var tynn siden veterinæren hadde mistanke om Cushing.

Hard og oppblåst buk kan være et tegn på væske i buken. Basert på symptomene redusert allmenntilstand, slapp, uvillig på tur og hard og oppblåst buk ville jeg tenkt på følgende mulige årsaker:
Cushing
– Hjerteproblemer (høyresidig)
– Leversykdom
Lavt stoffskifte
– Bukhinnebetennelse
– Lave proteinverdier i blodet (hypoproteinemi)
– Svulster i buken
Diabetes

Ut i fra det du beskriver bør hunden undersøkes på nytt nå, ting kan ha forandret seg siden i sommer. Jeg ville startet med en klinisk undersøkelse, urinprøve, senior-blodprøve og evt. ultralyd og røntgen av hjerte og buk.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]