Hund med hoven øreflipp

Spørsmål:
Jeg har en schäfer på 10 år, fikk ham på omplassering da han var 6. Han er en utrolig glad og hengiven gutt. Han har tre cert på schäfer, og har aldri hatt skader eller vondt, alltid vært valpete og glad.

De siste dagene har det ene øret begynt å henge. For ca en måned siden var det en liten bar flekk øverst på øret, men ingen tegn til noe skummelt. Han klødde seg en del, men ikke unormalt da han er semilanghåret og har alltid brukt å klø seg til tross for intens bruk av børste. Han har aldri hatt hudproblemer.. Han har ganske tørr hud og jeg bruker sjelden noen form for såpe når jeg vasker ham, da jeg tror på at hans naturlige hudfett er bedre. Bare hvis han er veldig møkkete bruker jeg Asan på labber og bein og under magen. Jeg klipper klørne ganske regelmessig., men lurer likevel på om dette er en kløeskade med en etterfølgende infeksjon.

Den bare flekken på øretippen forsvant, men de siste par dager er selve øreflappen hovet opp skikkelig, og han ynker seg når det berøres. Det ser rødt på innsiden av øret. Skal til veterinær på slutten av uka, men siden jeg synes dette har utviklet seg veldig fort, lurer jeg på hva i al lverden dette kan være?
Hans almenntilstand er ellers bra, han går tur og spiser og drikker og sover normalt. Er blitt litt gammel da, men lurer litt på hva en veterinær kommer til å gjøre med en slik hoven øreflipp.

Svar:
Det du beskriver er typiske tegn på ytre ørebetennelse. Veterinæren tar ut en prøve for å se om det er sopp og/eller bakterier. Deretter må man se om trommehinnen er intakt eller ikke. Ved ytre ørebetennelse er det viktig å vaske godt med en ørerens. Veterinæren vil gi deg riktig ørerens når han/hun har sett på prøven.

Det kan også være nødvendig med øredråper dersom det er mye sopp og/eller bakterier. Hvis selve øreflippen er hoven kan det være han i tillegg har fått såkalt “blodøre”. Dette er en blodutredelse som kan oppstå fordi hunden klør seg mye eller rister mye på hodet. Du bør ta ham til veterinær og få startet behandlingen så raskt som mulig.