[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en shih tzu tispevalp på 9 mnd. Hun har bare 4 tenner nede foran i munnen. Har tatt røntgenbilde for å se om det var tenner som ikke kom fram, men det var ikke flere der. Veterinæren skrev: «Symfysen virker å være videre enn normalt. Dette er en medfødt defekt».

Betyr dette at tannmangelen er arvelig? Og at hun vil gi valper med tannmangel om hun blir brukt i avl? Hva mener veterinæren med «Symfysen virker å være videre enn normalt» Er dette årsaken til tannmangelen? Er dette den vanlige årsaken til tannmangel hos rasen? Betyr medfødt defekt at det er arvelig? Hun hadde 6 melketenner.

Svar:
Fullt tannsett hos hund er 28 melketenner og 42 permanente tenner. Antall tenner kan variere fra rase til rase, avhengig av kjevens størrelse og form. Imidlertid skal alle raser ha 6 fortenner (incesiver) oppe og 6 nede. Hvis din hund kun har 4 fortenner, betyr det at hun mangler 2.

For mange tenner (hyperodonti) eller for få tenner (hypodonti) sees av og til hos hund. I de tilfellene der det mangler tenner, er det som regel de fremste jekslene (premolarene) som ikke kommer. Mangel på tenner kan føre til bittfeil, redusert tyggeevne, unormal vekst av kjeven, skade på vevet rundt tennene, mm. Hvis din hund kun mangler to fortenner har dette antakeligvis liten eller ingen betydning for henne, annet enn kosmetisk.

Medfødte defekter generelt er svært ofte arvelige. Bitt, tannstilling og antall tenner anses som arvelige fysiske egenskaper. Manglende tenner er arvelig og det er stor sannsynlighet for at din hund kan gi valper med samme problem. Selv om hun kun mangler to fortenner, kan valpene risikere å mangle andre, viktigere tenner. Hunden din bør derfor ikke brukes i avl.

Symfyse er en vekstlinje eller et slags ledd hos unge dyr der to knokler etter hvert vokser sammen. Når valpene fødes består hodeskallen av flere biter som senere vokser sammen i symfysene. Valper har en slik symfyse helt foran i underkjeven mellom de to midterste fortennene. Når veterinæren skriver at symfysen er videre enn normalt, mener han/hun trolig at det er større mellomrom mellom de to delene av underkjeven enn forventet på en 9 mnd. gammel hund. Om dette har sammenheng med tannmangelen er vanskelig å si, men det er lite sannsynlig at det er årsaken. Selve tannmangelen oppstår tidlig i fosterlivet når anlegget til tenner dannes.

Hos en del hunder faller ikke alle melketennene ut som de skal. Dette sees særlig hos de små rasene. Melketennene bør da trekkes. Dersom hunden har mange melketenner igjen og de ikke er løse, kan det være vanskelig å se forskjell på melketenner og permanente tenner. Man må noen ganger ta røntgen eller trekke i to omganger for å være sikker på hvilke tenner som skal ut. Hos hunder med veldig trang kjeve velger man av og til også å trekke ut noen av de permanente tennene for å få bedre plass, eller det kan bli nødvendig å trekke permanente tenner pga. skade eller tannsykdom. Dersom hunden har fått trukket ut permanente tenner kan veterinæren skrive en attest på dette for å skille på arvelig tannmangel og tenner som er trukket ut.

Konkulusjonen i dette tilfellet er at tannmangelen er arvelig, sannsynligvis ikke har stor betydning for din hund, men at hun ikke egner seg som avlshund.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]