Spørsmål:
Jeg har en samojed gutt på 3 år. Hunden min kastet opp for noen uker siden og hadde da blodblandet oppkast. Det samme skjedde i dag og da var blodfargen tydeligere enn sist. Han spydde tre ganger, og siste gangen kom det blod. Han er ellers som før, er ikke slapp og spiser normalt. Avføringen er også normal. Er dette noe som burde undersøkes?

Svar:
Hos unge hunder er litt friskt blod i oppkast som regel ikke alvorlig. Det kan komme små rifter i spiserøret, f.eks. når hunden svelger eller kaster opp gresstrå. Dersom hunden har spist noe han ikke tåler, som f.eks matrester han har funnet i grøften kan det føre til oppkast. Hos hunder med innvollsorm er det også ganske vanlig at de kaster opp, noen ganger med litt blod. Hvis alt oppkastet er blodig bør det undersøkes med en gang. Er det snakk om noen dråper friskt blod og hunden ellers er i god form, tenker jeg at det mest sannsynlig ikke er noe alvorlig. Hvis det er lenge siden han har fått ormekur bør han få det.

Hvis det er mye blod i oppkastet kan det skyldes magesår eller noe annet som krever behandling og må sjekkes ut hos veterinær. Er det mørkt blod i oppkastet skal det alltid sjekkes.