Hund med diaré og ujevn hjerterytme

Spørsmål:
Jeg har en Cocker Spaniel hannhund på snart 5 år som har diare på 5 dagen. Første dag var vi hos veterinær som ikke fant noe galt med ham, ikke feber, ikke noe galt med hjertet (litt høy puls riktignok). Han spiste ikke og drakk ikke første dag, men andre og tredje dag drakk han vann. Fjerde dag (i går) spiste han også og vi trodde da han var på bedringens vei. Men i natt har jeg vært ute med han 4 ganger pga diare, og han har ikke drukket noe i natt eller så langt i dag. Han vil heller ikke ha noe å spise (tilbudt ham mat han liker godt). Han er veldig slapp og ligger bare og sover. Orker bare å gå litt for å gjøre fra seg. Synes også at hjerte hans slår ujevnt. Hva bør/kan vi gjøre? Hva kan dette være?

Svar:
Når hunden har diaré og ikke vil drikke vil han bli dehydrert som igjen gjør ham slapp. Til hunder med diaré som har god allmenntilstand, er det som regel nok å bytte ut den vanlige maten med kokt ris, fiskeboller og cottage cheese eller biola naturell. Det finnes også reseptfrie preparater som Promax eller Zoolac som fås kjøpt hos veterinær eller apotek som hjelper mot diaré.

Hvis han er veldig slapp og i tillegg hjerterytmen er ujevn, høres det ut som han er dehydrert. Siden han ikke vil drikke noe selv anbefaler jeg å ta ham med tilbake til veterinær. Uansett årsak til diaréen, vil han ikke bli bedre så lenge han ikke får i seg væske. Dersom hunden blir veldig dehydrert klarer ikke tarmene ta opp væske selv hvis hunden begynner å drikke. Kanskje trenger han intravenøs væskebehandling for å komme til hektene og få opp mat- og drikkelysten igjen. Bariumsulfat (kontrastvæske) brukes også med god effekt hos hunder med diaré. Om diaréen vedvarer eller kommer tilbake, kan det bli nødvendig med avføringsprøve, blodprøve eller andre tester. Noen ganger bruker man antibiotika som f.eks. metronidazol (Flagyl) for å få kontroll på diaréen.