[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en Australian Shepherd på 2,5 år som har noen ekstreme hopp i pulsen – selv på stressdempende medisiner (Fevarin). Pulsen ligger på 45 mens han sover inne for så å hoppe opp i 200 bare når han reiser seg. På tur ligger pulsen mellom 140 – 260. Vi er i kontakt med veterinær og atferdkonsulent, men føler at vi trenger litt ny input. Trodde i utgangspunktet det var stressrelatert, men nå går han på relativt høy dose medisiner uten effekt på pulsen.

Svar:
Det første jeg reagerer på er at hunden din har svært lav hvilepuls. Denne er vanligvis et sted mellom 70 og 120 slag per minutt så 45 er veldig lavt. Svært atletiske hunder som f.eks. greyhound og whippet kan ligge noe lavere enn 70, men ikke så lavt som 45.

For lav puls (bradykardi) kan skyldes mange underliggende årsaker:
Problemer med hjerteklaffene
– Perikarditt (betennelse i hjerteposen som omgir hjertet)
– Atrioventrikulær muskeldystrofi (en medfødt hjertesykdom)
Lavt stoffskifte
– For lite magnesium i blodet
– For lite kalsium i blodet
– Nevrologiske lidelser
– Medisinering

Fevarin (fluvoxamin) og Fluoxetin brukes som antidepressiva til menneske. På hund blir disse av og til brukt mot atferdsproblemer som aggressjon, frykt, separasjonsangst, overfølsomhet for lyder og uønsket atferd som fanatisk tygging på halen, slikking på benet, o.l. Du skriver lite om atferden til hunden din, men vil tro at det også er et atferdsproblem med i bildet siden veterinæren har valgt disse medisinene og du er i kontakt med en atferdsterapeut. Går også ut i fra at veterinæren din har tatt en blodprøve for å se om hunden din har lavt stoffskifte, nivået av magnesium og kalsium i blodet er normalt, mm. Bruk av Fevarin og Fluoxetin kan forårsake forstyrrelser i hjerterytmen (arrytmier). Spørsmålet blir jo da om forandringene i puls du beskriver var der før hunden begynte på medisiner.

Forutsatt at pulsen var varierende også før han fikk medisiner, ville jeg startet med å henvise ham til en grundig undersøkelse av hjertet hos kardiolog (hjertespesialist). Ved hjelp av ultralyd, EKG, mm. kan man finne ut om noe er unormalt med hjertet. Stress kan få pulsen til å stige, men forårsaker ikke lav hvilepuls. Man kartlegger også om hjerterytmen kun stiger og synker raskt eller om det er arrytmier også. Det er også relevant om det er noen bilyder på hjertet, om pulsen har normal fylde, osv. At hunden din er såpass ung gjør det naturlig å tenke at årsaken kan være medfødt. En av de flinkeste kardiologene i Norge heter Liva Ihle Vatne og for tiden jobber på Anicura Dyresykehus i Oslo.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]