Hund med løs mage som røyter mye

Spørsmål:
Jeg har ei chihuahua tispe på 3,5 år. Hun sliter med ekstrem røyting (vart et par år) og hun er alltid veldig løs og ugrei i avføringen. Hun spiser og leker normalt. Liker ikke å bli tatt på bakparten, da flerrer hun tenner. Hun er vaksinert.

Kan røyting og dårlig mage være tegn på sykdom? Jeg har tatt opp dette med veterinær og får hver gang beskjed om å prøve et annet fôr. Nå har jeg prøvd de fleste gode merker, også sensitiv- og veterinærtyper, men ingen tegn til endring.

Svar:
Røyting og dårlig mage over flere år er ikke normalt og tyder på at noe ikke er som det skal. Hos hunder med kronisk diaré blir opptaket fra tarmen dårligere og matt pels og flass er vanlig hos disse hundene. Veterinæren din har nok tenkt på fôrallergi siden du har blitt bedt om å bytte fôr. Det finnes ingen tester for fôrallergi, diagnosen stilles ved bruk av allergifôr (eliminasjonsdiett). Hunder med fôrallergi gjør ofte fra seg flere ganger enn normalt, gjerne 5 - 10 ganger daglig.

Når det gjelder allergifôr er det en del misforståelser ute og går blant eiere. Allergifôr fås kun kjøpt hos veterinær og visse nettbutikker (bla. Animail). Fôr fra dyrebutikker o.l. som heter sensitive, skincare, lam og ris, and, laks, osv. er IKKE allergifôr. Som allergifôr kan jeg anbefale Hills z/d eller Royal Canin hypoallergenic eller anallergenic. Det kan ta opptil 8 uker før du får effekt. I denne perioden skal ikke hunden få noen ting annen. Den minste pølsebit, griseøre eller brødskive gjør at allergifôret er bortkastet. Dette kan sammenliknes med mennesker som er allergiske mot nøtter. Kun spor av nøtter kan være nok til å utløse en allergisk reaksjon.

Dersom du har prøvd allergifôr som beskrevet uten bedring ville jeg prøvd med Royal Canin fibre response. Dette er et fôr som inneholder mer fiber og kan ha god effekt på hunder med løs mage, men som ikke har fôrallergi. Det du bekriver med at hunden din blir sint når du tar henne på bakparten kan muligens være et tegn på at analsekkene er fulle eller betente. Disse fyller seg lett opp på hunder som sliter med løs avføring. Du bør få sjekket og eventuelt tømt disse hos veterinær. Et fiberrikt fôr bidrar også til at analsekkene lettere tømmer seg som de skal.

Innvollsparasitter som spolorm, giardia, m.fl. kan også gi de symptomene du beskriver. Hvis ikke fôrbytte hjelper, ville jeg tatt en avføringsprøve av hunden din for å se etter parasitter, bakterier og virus.