Spørsmål:
Vi har en 4 år gammel lagotto romagnolo tispe som har fått rødbrun/rosa pels på forbeina og under potene. Hun plages ikke av det og slikker ikke på det. Jeg lurer på om det kan skyldes gnagebein hun får som blir slimete og gjør disse områdene på beina hennes fuktige når hun spiser dem? Hva kan være årsaken og hva bør vi gjøre?

Svar:
Rødlig pels på/under potene er vanlig hos hunder med lys pels. Man kan ofte også se slik misfarging rundt munnen, i øyekroken og rundt vulva. Fargen skyldes en gruppe pigmentstoffer som heter porfyriner. Porfyrinet som gir misfarget pels er et nedbrytningsprodukt fra de røde blodcellene. Porfyriner skilles hovedsakelig ut i galle, men hos hund finner vi også porfyriner i spytt, tårevæske og urin.

Områder som blir utsatt for spytt, tårevæske eller urin blir derfor ofte misfarget av porfyriner. Når hunden får misfarget pels under potene er det fordi den har slikket seg her. Selve tyggebenet gir ikke misfarging,  men hvis hun legger disse på forbena sine mens hun spiser slik at det kommer sikkel og spytt på bena, vil pelsen i disse områdene kunne bli rødlig.

Den misfargede pelsen i seg selv er ikke farlig, kun kosmetisk, men ofte er det en underliggende årsak til at hunden slikker seg. Dersom hunden ikke viser noe tegn til ubehag er det ikke nødvendig å behandle. Imidlertid er det ofte en annen grunn enn tyggeben til at hunden slikker seg på/under potene. En av de vanligste årsakene er soppinfeksjon (malassezia) pga. fuktighet. Dette kan klø og gi ubehag for hunden. Hvis hunden slikker vil det forverre situasjonen og kan føre til hudinfeksjoner.

Hvis hunden ikke slikker noe særlig på bena/potene trenger du ikke gjøre noe. Dersom det virker som det klør kan man bruke soppdrepende og evt antibakteriell sjampo som fås kjøpt på apoteket eller hos veterinær. Eksempler på soppdrepende sjampoer er Malaseb, Pyoderm S og DuxoPyo. Sjampoen må virke i 5-10 min før den skylles ut og burde brukes et par ganger i uken.

Klipping/holde pelsen kort vil gjøre at den tørker fortere og da blir det vanskeligere for sopp å vokse der så det er nok en god idé.

Hvis hunden kun slikker på potene om vinteren er det ofte pga salting av veger som tørker ut huden. Hos hunder med underliggende hudproblem som allergi eller atopi er det svært vanlig at pelsen under potene er kraftig misfarget, men det høres ikke ut som det er tilfellet for din hund ut i fra det du skriver.