[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Har en blandingstispe (far er renraset Collie, mens mor er kelpie/bc/aussie) på 1 år. Nå de siste ukene har hun plutselig begynt å røyte mye mer enn normalt. Hun har alltid røytet mye, men nå kommer hårene ut i klaser som blir stående ut av resten av pelsen til noe berører ved dem og da faller de rett ut. Dette gjelder spesielt i «armhulene» mellom fremre og bakre ben, men også noe over hele kroppen. Røyter mye enkelt-hår i tillegg. Klør ikke noe mer enn hva jeg tenker er normalt og ser ikke ut til å være plaget av dette selv. Hun er ellers en sprek og sunn hund med god matlyst. Jeg børster henne til vanlig ca 1 gang i uken, men har gjort det hver dag den siste perioden (og underpelsen nærmest flyr av og slutter ikke uansett hvor lenge jeg børster). Fôres med Eukanuba.

Håper du kan gi en pekepinn på hva dette kan være, eventuelt hva vi kan prøve for at det skal bli bedre! Om det ikke gir seg innen noen uker til må vi nok ta turen til veterinær for å undersøke nærmere.

Svar:
Kan hun ha vært i kontakt med noe som irriterer huden? F.eks. vasket med shampo eller rullet seg i noe (vaskemidler, sprøytemidler, etc). Hvis hun kan ha vært i kontakt med noe bør du vaske henne med en mild hundeshampo. Hvis ikke bør man først utelukke parasitter. F.eks. hårsekkmidd kan gi forandringer i hud og pels uten å klø. Også skabb kan føre til slikt håravfall, men det klør vanligvis. Noen hunder er ekstra sensitive for ulike insektsbitt og kan få slike pelsklumper som du beskriver, men det er litt utenom insektssesongen nå. En annen mulighet er infeksjon med ringorm som er en sopp. Dette er heller ikke veldig vanlig i Norge, men man ser det av og til. Ulike hormonelle forstyrrelser som Cushing eller hypotyreose kan gi pels- og hudforandringer, men er uvanlig hos så unge hunder. Om ikke veterinæren finner noe på testene kan det bli aktuelt å utrede for allergi/atopi.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]