[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Min Border Collie slikker seg på underarmene. Hvit pels blir misfarget rød. Ett par
2 x 4 cm store røde partier på hver fot. Er det noe jeg kan gjøre med dette?

Svar:
Fargen skyldes en gruppe pigmentstoffer som heter porfyriner. Porfyrinet som gir misfarget pels er et nedbrytningsprodukt fra de røde blodcellene. Porfyriner skilles hovedsakelig ut i galle, men hos hund finner vi de også i spytt, tårevæske og urin.

Områder som blir utsatt for spytt, tårevæske eller urin blir ofte misfarget av porfyriner. Når hunden får misfarget pels på bena er det fordi den har slikket seg her.

Den misfargede pelsen i seg selv er ikke farlig, kun kosmetisk. Dersom hunden ikke viser noe tegn til ubehag er det ikke nødvendig å behandle. Imidlertid er det ofte en grunn til at hunden slikker seg. Det kan være soppinfeksjon (malassezia) pga. fuktighet, smerter eller understimulering (kjeder seg). Hvis hunden slikker mye kan det føre til stygge hudinfeksjoner. Det kan hjelpe med soppdrepende og evt. antibakteriell sjampo som fås kjøpt hos veterinær. Eksempler på soppdrepende sjampoer er Malaseb, Pyoderm og DuxoPyo. Hos hunder med underliggende hudproblem som allergi eller atopi er det svært vanlig med misfarget pels.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]