[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Vår gamle vorsteh fikk for tre uker siden høy feber og ble behandlet med kortison. Dette hjalp med en gang, men han spiste også mye mer enn normalt ukene etter (som jeg ser er normalt). Etter dette fikk han plutselig magesmerter og ble veldig løs i magen, kom nesten kun brunt vann. Han fikk også dårlig matlyst. Smertestillende og antibiotika hjalp, feberen gikk ned igjen og han begynte å spise og bli normal. Men han sliter fortsatt med å få ut all avføring.

Han har fått cottage cheese, ris og I/D-fôr etter råd fra dyrlege. Det virker ikke som han har vondt lenger, men fortsatt løs avføring og må trykke flere ganger før han får ut noe. Han har også halen mellom bena innimellom når han skal på do. Drikker normalt.

Det har blitt tatt tre røntgenbilder med kontrastvæske uten å finne noe påfallende. Eneste avvik et delvis mørkere felt, ikke tydelig avgrenset, bak endetarmen. Det kan se ut som avføringen bremses her. Han har hatt problemer med analkjertler tidligere som måtte tømmes av dyrlege, men dyrlegen mener det ikke er det denne gangen.

Kan all den tørrmaten han fikk i seg under kortisonbehandlingen ha “satt seg fast»? Han spiser jo også «alt» han får tak i hvis han har muligheten. Noen andre tips? Han er en gammel hund, men ikke hatt noen helseproblemer av større art , og er ellers sprek for alderen.

Svar:
Det er helt korrekt at behandling med kortison øker mat- og drikkelysten hos hund. Jo høyere dose kortison jo mer opptatt blir hunden av mat og vann. Kortison demper immunforsvaret og kan på den måten bidra til at infeksjoner lettere blusser opp. Hunden din kan f.eks. ha fått en infeksjon i mage/tarm som har ført til diaré. Det høres imidlertid ut som dette er under kontroll nå. Cottage cheese, kokt ris og Hill’s I/D fôr er alle lettfordøyelige produkter som egner seg godt til hunder med diaré og/eller oppkast.

Det høres lite sannsynlig ut at mat fra tiden han gikk på kortison fremdeles skal ligge igjen i systemet. Da ville man forventet at hunden hadde betydelig redusert allmenntilstand. Du kan forsøkt med et fôr som heter Royal Canin fibre response. Dette inneholder mye fiber som er gunstig for fordøyelsen.

På oppførselen du beskriver høres du ut som problemet er langt bak i fordøyelsessystemet, i tykktarm, endetarm, anus, analkjertler eller omkringliggende strukturer. Her er noe at det man bør tenke på:

Analkjertelproblemer
Dette er absolutt riktig å tenke på. Disse kan lett fylles når hunden har diaré. Ville kontrollert disse jevnlig så lenge hunden viser ubehag når den gjør fra seg. De kan fylles seg på få dager. Analkjertlene kan også bli betente eller det kan vokse svulster her.
Les mer om analkjertelproblemer her.

Forstørret prostata
Dette er svært vanlig på eldre hannhunder og en av de vanligste årsakene hos hannhunder til problemer med å gjøre fra seg. Prostata kan også bli betent og gi feber og nedsatt allmenntilstand. Dersom ikke prostata er undersøkt grundig på hunden din er dette det første jeg ville gjort.
Les mer om forstørret prostata her.

Utposninger eller innsnevringer i tarmen
Disse er ofte synlige på kontrastrøntgen.

Smerter i ryggen
Dersom hunden har smerter i muskler eller skjelett i bakre del av ryggen kommer dette ofte tydelig frem når de krummer ryggen for å gjøre fra seg. Ved slike problemer kan behandling hos kiropraktor være svært nyttig. Eventuelle forkalkninger i ryggen sees som regel på røntgen, mens muskelsmerter må man kjenne seg frem til.

Perinealbrokk
Det kan bli hull i perinealmuskulaturen på siden av anus. Dette kan føre til problemer med å tømme tarmen.
Les mer om perinealbrokk her.

Nydannelser i tarmen
På eldre hunder bør man også tenke på nydannelser i tarmen. Dette kan være alt fra ufarlig polypper (utposninger i slimhinnen) til ondartede svulster. Disse kan være vanskelige å oppdage på røntgen. For å se etter nydannelser i bakre del av tarmene kan man gjøre en koloskopi der et kamera føres inn i endetarmen. Behandling med kortison kan gjøre at svulster vokser raskere.

Andre ting
Svulster i buken eller urinstein kan presse på tarmene.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]