Hund som halter etter hvile

Spørsmål:
Vi har en gordon setter hannhund på 5 år som halter innimellom etter hvile. Han hadde et uhell i marka da han var løs for ca. 9 måneder siden. Vi dro til veterinær med det samme som sa han var hoven i høyre skulder. Det ble tatt røntgenbilde, men ingenting vistes. Han skulle ta det med ro og fikk smertestillende. Han virket bra en lengre periode, men etter ca. et halvt år kom haltingen tilbake. Jeg lurer på om vi skulle tatt en annen type røntgen (MR?) Det er viktig for oss å få gjort noe med dette. Han er for øvrig en sprek og frisk hund.

Svar:
Går ut i fra at det er det samme benet han halter på som etter uhellet han hadde. Røntgen er nyttig for å avdekke brudd, brister, o.l. i skjelettet. Røntgen viser imidlertid ikke skader på sener og leddbånd. Slik du beskriver hunden nå, ville jeg startet med å ta ham med til en ortoped eller kiropraktor for en grundig undersøkelse. Det er også hensiktsmessig å ta nye røntgenbilder nå. Dersom det ble skader på sener, leddbånd eller leddbrusk, kan det etter så lang tid bli synlig på røntgen f.eks. i form av ujevnheter i senefestene eller oppklaring av benvev under leddbrusken. En annen mulig diagnose på symptomene du beskriver er problemer med bicepssenen.

Deretter må man ut i fra funnene vurdere om man også skal ta CT eller MRI. Dette er forholdsvis kostbart ( ca. 8000 - 15 000 kr). Dersom hunden er forsikret kan du undersøke om denne dekker det.

Etter skader kan hunder avlaste det vonde benet og dermed over tid pådra seg smerter andre steder som følge av feilbelastning. En kiropraktor vil kjenne etter låsninger i ledd, spente muskler, muskelsvinn, mm. andre steder i kroppen enn det benet hunden opprinnelig haltet på. I en del tilfeller er kiropraktisk eller fysikalsk behandling nok til å løse problemet uten CT/MRI.