Hund som ikke får tisse og har vondt i magen

Spørsmål:
Jeg har en rottweiler tispe som kaster opp når hun drikker for mye. Hun prøver å tisse, men det kommer ikke ut noe. Hun har heller ikke gjort fra seg i dag. Det virker som hun har vondt når man tar på magen. Jeg tror det er noe med tarmene, men kan det være urinveisinfeksjon også? Hun har løpetid nå.
Vi sykla for første gang denne sommeren dagen før hun ble syk. Bada i 5 sekunder. Hun har alltid vært dårlig til å drikke, har vært bekymret lenge for at hun ikke drikker nok. Dyrlegen mener det er vannhale, men hun løfter den noen ganger.

Svar:
Hvis hunden ikke får tisset eller gjort fra seg i det hele tatt er det viktig at du tar henne til veterinær med en gang. Dersom hun ikke får tisset kan i verste fall blæren bli så full at den sprekker. Ved urinvegsinfeksjon kan det gjøre vondt for hunden å tisse og det er vanlig at de tisser oftere. Det er imidlertid ikke vanlig at det ikke kommer urin i det hele tatt. Hvis det ikke kommer noe urin kan det f.eks. være en urinstein som sperrer urinvegene og da er det viktig at hunden får umiddelbar behandling hos veterinær.

Hunder kan av og til kaste opp hvis de drikker eller spiser veldig fort. Hvis hunden din kaster opp hver gang hun drikker kan det tyde på problemer i mage og/eller tarmer. Dette kan f.eks. skyldes at noe har satt seg fast i fordøyelseskanalen slik at vann og mat ikke passerer som normalt. Det kan være alt fra hårballer, gress og pinner til sokker, bind eller andre gjenstander hunder kan finne på å svelge. Symptomene du beskriver kan også sees ved magedreining. Begge disse tilstandene krever rask behandling hos veterinær.

På tisper som har buksmerter bør man også alltid tenke på mulig livmorbetennelse. Ut i fra det du skriver er det viktig at du tar med hunden til veterinær med en gang. Vannhale gir ikke disse symptomene.