Hvorfor har hunden min endret atferd?

Spørsmål:
Har en blandingshund (border collie og golden retriever), gutt på 8 år som plutselig har fått litt endring i atferd. Det første vi merket var at han ikke vil sove på rommet sammen med oss lenger. Han liker dårlig å være alene, og har alltid sovet på rom med oss. Han har alltid vært veldig rutinert på å legge seg ved soveromsdøren på kvelden og vente på at vi skal legge oss. Det han i stedet har begynt med, er å ligge i sofaen om natten. Han har ikke fått lov til å ligge på sofaen før, men nå ligger han der og bryr seg ikke om at vi ser at han gjør det heller.

Det andre vi ser er at han nå kan finne på å ta mat fra bordet, dette har han ikke gjort på 6 år minst før, til nå har mat fått stått i fred på lave stuebord selv når vi er på jobb, han har også revet sund en plast pose mens vi var borte, han har aldri ødelagt ting før.
Bortsett fra dette er han 100% seg selv, like glad for å se oss når vi kommer igjen, og like glad ute og løper.
Hva kan dette komme av? Det er i og for seg ikke noe problem for oss med disse små pussige endringene, men siden vi har to barn på 2 og 4 år er jeg litt redd for at han også plutselig kan bli aggresiv.

Svar:
Endring i atferd kan skyldes ofte endringer i hundens hverdag/miljø. Typiske eksempler er:
- Flytting
- Eier får barn
- Anskaffelse av andre hunder eller kjæledyr
- Skilsmisse eller annen uro i hjemmet

At han har endret oppførsel kan være et tegn på at han ønsker mer oppmerksomhet. Det kan også tyde på at han trenger mer mosjon eller mental stimuli. Generelt kan atferdsendringer være tegn på at noe plager hunden som f.eks. urinveisinfeksjon, analkjertelproblemer, ryggsmerter, mm, men synes ikke det du beskriver høres veldig typisk ut for tegn på smerter eller sykdom.